Autor textu: TASR
23.01.2020

Americký herec Richard Dean Anderson, známy ako MacGyver, má 70 rokov

Pred kamerami začínal rolou v seriáli Seven Brides for Seven Brothers.

Foto: Youtube

      Minneapolis/Bratislava  23.01.2020 (Skolske.sk)

 Amerického herca Richarda Deana Andersona preslávila postava z kultového seriálu MacGyver. Divácky seriál o mimoriadne zručnom, vynaliezavom, inteligentnom a všestrannom Angusovi MacGyverovi od filmového tvorcu Lee Davida Zlotoffa mal 139 epizód. Vo štvrtok 23. januára sa MacGyver, ktorý vie bežné predmety používať originálnym spôsobom a krajne nebezpečné situácie rieši nanajvýš pokojne, dožíva 70 rokov.

      Richard Dean Anderson sa narodil 23. januára 1950 v Minneapolise v štáte Minnesota do rodiny stredoškolského učiteľa a herečky. Ako adolescent sa venoval hokeju, ale kvôli úrazu ho zanechal. Neskôr obľuboval aj cyklistiku, adrenalínové športy a cestovanie.

       Po ukončení školy sa začal venovať herectvu. Potom, čo navštevoval kurzy herectva na St. Cloud State College a na univerzite v Ohiu, odišiel do Los Angeles, kde sa spočiatku živil ako pouličný klaun a žonglér a tiež ako príležitostný spevák. Istý čas pôsobil aj v Improvisational Theatre Company.

      Pred televíznymi kamerami začínal rolou v dobrodružnom seriáli Seven Brides for Seven Brothers (1982) v réžii Johna Pattersona, Gary Nelsona a Johna Florea, kde sa predstavil ako najstarší z bratov Adam Mc Faddan.

      Písal sa rok 1983 a prišla ďalšia ponuka. Herec stvárnil námorného pilota - poručíka Simona Adamsa, v seriáli Emerald Point N.A.S. Pod réžiu snímky sa popísali Larry Elikann a Karen Arthur.

      Veľká životná úloha však na neho len čakala. V roku 1985 dostal príležitosť, ktorá sa neodmieta. Andersona obsadili do titulnej úlohy úspešného a pre mnohých kultového seriálu MacGyver. V prvej sérii vystupoval ako tajný agent pracujúci pre Pentagon. Na televíznych obrazovkách vystupoval v tomto seriáli v 139 epizódach, celých sedem sezón. Prvé dve sezóny sa nakrúcali v Los Angeles, na ďalšie roky sa presunula produkcia na sever do Vancouveru. Tento mimoriadne sledovaný seriál priniesol hercovi obrovskú popularitu.

      Úspech zaznamenal aj westernový seriál Legend (1995), v ktorom si Anderson zahral pod režisérskou taktovkou Jamesa L. Conwaya.

      V roku 1986 debutoval hlavnou úlohou vo filme Ordinary Heroes (Obyčajní hrdinovia) v réžii Petra H. Coopera. Snímka z prostredia vietnamskej vojny ponúkla Richardovi široký priestor na potvrdenie hereckého talentu. Ďalej účinkoval vo filmoch Throught The Eyes of Killer (Očami vraha, 1992) v réžii Petra Marklea a v Schwitzerovej snímke Past the Bleachers (Hra o rodinu, 1995).

      Richard Dean Anderson založil so svojím priateľom Michaelom Greenburgem vlastnú produkčnú spoločnosť Gekko Film Corporation, ktorá sa venovala vývoju a produkcii seriálov.

      Priaznivý ohlas publika mu priniesla aj úloha v dvojdielnej minisérii Pandora's Clock (Pandorina skrinka, 1996) v réžii Erica Laneuvillea, kde stvárnil charizmatického pilota. Po spojení Gekko Corporation a Spoločnosti MGM / UA a Showtime Television sa rozbehlo nakrúcanie sci-fi seriálu Stargate SG-1 (Hviezdna brána, 1997). Herec v projekte zotrval ďalších osem rokov.

      Experti Pentagónu v roku 2001 požiadali v boji proti terorizmu o rady aj hollywoodskych tvorcov. Na panelovej diskusii sa medzi inými zúčastnili aj scenárista známeho akčného seriálu MacGyver David Engelbach.

      Herec Richard Dean Anderson sa zaujíma aj o ekologické projekty, ako napríklad Sea Shepherd Society, ktorý sa zaoberá ochranou morských živočíchov.


      Zdroj:www.csfd.cz, www.osobnsoti.cz

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]