Autor textu: Ľuboš Lehocký
25.01.2020

Z opusteného ostrova do galérie

Workshop študentov Školy dizajnu s profesorom Majewským z varšavskej Akadémie umení mal nečakanú pointu.

Foto: Študenti Školy dizajnu na slávnostnom otvorení výstavy s Lechom Majewským, foto: Andrej Trebatický

Bratislava 25.01.2020 (Skolske.sk)

Ste na opustenom ostrove a aby ste sa zachránili, rozhodnete sa na pláži z vecí, ktoré nájdete, vytvoriť svoj portrét aj s menom, aby vás z lietadla alebo z dronu uvideli a mohli zachrániť.

Taká bola prvá časť zadania profesora Majewskeho pre študentov Grafiky vizuálnych komunikácií a Grafického dizajnu na Škole dizajnu v Bratislave, ktorí sa zúčastnili jeho workshopu. Už v tejto časti vznikli skvelé a vtipné diela, ale zadanie malo aj druhú časť:

Vďaka vášmu portrétu vás zachránili, dostali ste sa opäť do civilizácie a rozhodli ste sa s rodinou založiť firmu na nápoje. Z fotografie vášho portrétu, vďaka ktorému ste sa dostali z ostrova, vyrobíte plagát na propagáciu vášho nápoja, čo vám neskôr prinesie veľký zisk!

pic
Foto: Študent Školy dizajnu pracuje na zadaní, foto: Róbert Szegény

Pozvanie na výstavu a nečakaná pointa

Študenti teda následne tvorili v počítači plagáty na propagáciu produktu, ktorý si vymysleli. Čo nikto nečakal, profesor Majewski sa rozhodol výsledné diela predstaviť na svojej výstave v Poľskom inštitúte, kde pozval aj študentov. Počas slávnostného otvorenia výstavy pri príležitosti 70. výročia založenia inštitútu ocenenil dve najlepšie práce študentov Školy dizajnu – Michala Žáka a Lucie Szundiovej.

Zdanlivo banálne a vtipné zadanie sa ukázalo mimoriadne zaujímavým, keď sa študenti dozvedeli, že v inej krajine výstupy rovnakého workshopu uspeli v komerčnej sfére a ich autori ho predali firmám vyrábajúcim nápoje.

pic
Foto: Študenti diskutujú s profesorom Lechom Majewským, foto: Róbert Szegény

Workshop známeho poľského grafika, autora plagátov a profesora na Akadémii umení vo Varšave bol súčasťou celoročnej série prednášok, diskusií a workshopov s osobnosťami umenia, dizajnu, vedy a kultúry, ktoré bratislavská Škola dizajnu organizuje pre svojich študentov. Prostredníctvom týchto podujatí chce škola na Ivanskej ceste 21 svojich študentov inšpirovať, stimulovať ich interdisciplinárne uvažovanie a umožniť im široký prehľad v oblastiach, ktoré sa ich profesionálne môžu týkať.

pic
Foto: Študent školy dizajnu debatuje s profesorom Majewským na výstave v poľskom inštitúte. Lech Majewski odovzdal Michalovi Žákovi a Lucii Szundiovej ocenenia za ich návrhy plagátov, foto Andrej Trebatický

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]