Autor textu: TASR
30.01.2020

Spoločnosti, ktoré spolupracujú s FIIT STU, chcú, aby sa situácia vyriešila

Apelujú na vedenie fakulty, aby urýchlene urobilo kroky smerujúce k vyriešeniu situácie.

Foto: Na snímke zľava dekan Fakulty informatiky a informačných technológií (FIIT) Slovenskej technickej univerzity (STU) Ivan Kotuliak, predseda akade

Bratislava 30.01.2020 (Skolske.sk)

Zástupcovia spoločností, ktoré aktívne rozvíjajú spoločné vedecko-výskumné aktivity s Fakultou informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity (FIIT STU) v Bratislave, chcú, aby sa situácia na fakulte vyriešila. V otvorenom liste, ktorý adresovali Akademickému senátu (AS) STU a vedeniu FIIT STU, zároveň uvádzajú, že sú kedykoľvek pripravení poskytnúť súčinnosť pri riešení situácie na fakulte, avšak za jasného dodržiavania demokratických princípov, otvoreného dialógu a transparentnosti.

      Pod otvoreným listom je podpísaných osem spoločností. Tie sú zapojené v rôznych výskumných projektoch, ktoré majú za cieľ prepojiť výskumné aktivity FIIT STU s praxou. Cieľom spolupráce medzi firmami je podpora vedy a výskumu.

      V otvorenom liste zástupcovia spoločností uviedli, že stoja za bývalou dekankou FIIT STU Máriou Bielikovou, s ktorou vedenie fakulty ukončilo 9. januára pracovný pomer. Následne vznikla petícia, ktorá vyzývala dekana FIIT Ivana Kotuliaka, aby okamžite zrušil jej výpoveď. Signatári s požiadavkou uspeli. V utorok (28. 1.) však Bieliková oznámila, že na FIIT sa už nevráti, dôvodom je podľa nej problém s demokraciou. "Pod vedením profesorky Bielikovej bola pre nás FIIT STU vždy kvalitným partnerom a z početných stretnutí s pani profesorkou bolo vždy jasné, že dbá na vzájomne prospešné a plne transparentné nastavenie spolupráce s partnermi, sledujúc kvalitu výskumu, zapojenie študentov do výskumu a záujmy fakulty," uvádza sa v otvorenom liste.

      Zároveň apelujú na vedenie fakulty, aby urýchlene urobilo kroky smerujúce k vyriešeniu situácie. "Reputácia FIIT nie je momentálne pozitívne vnímaná ani partnermi a obávame sa, že ani študentmi a potenciálnymi uchádzačmi o štúdium. Našou veľkou snahou je na Slovensku udržať kvalitných študentov, vedcov a odborníkov. Bolo by veľmi nešťastné, keby táto kauza viedla k obmedzeniu spolupráce FIIT STU v oblasti výskumu s partnermi z praxe či prispela k odchodu významných odborníkov do zahraničia," píše sa v otvorenom liste.

      Okamžitú rezignáciu dekana FIIT STU žiada 31 zamestnancov fakulty v štrajkovej pohotovosti. V prípade nenaplnenia ich požiadavky sú pripravení vstúpiť k 17. februáru do ostrého štrajku a nezačať výučbu v letnom semestri. Pokračovanie štrajkovej pohotovosti zamestnancov FIIT STU vedenie fakulty prekvapilo. "Zároveň sme nemilo prekvapení, že kolegovia v štrajkovej pohotovosti sa rozhodli z našich študentov urobiť rukojemníkov," dodáva sa v stanovisku fakulty.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]