Autor textu: TASR
31.01.2020

Pred 30 rokmi otvorili prvú prevádzku McDonald's v Rusku

V prvý deň obslúžili v reštaurácii s kapacitou 900 miest viac než 30.000 ľudí.

Foto: Na archívnej snímke z 31. januára 1990, stovky ľudí čakájú v dlhom rade pred prvou reštauráciou americkej siete rýchleho občerstvenia McDonald ´

Moskva 31.01.2020 (TASR)

 Stovky, ba tisíce Moskovčanov netrpezlivo očakávali otvorenie prvej prevádzky McDonald's nielen v Rusku, ale vlastne v celom bývalom Sovietskom zväze. O tom, akú vážnosť pripisovali tejto udalosti, svedčí aj skutočnosť, že jedným z jej prvých návštevníkov bol v tom čase jeden z najpopulárnejších ruských politikov a budúci ruský prezident Boris Jeľcin. V piatok 31. januára uplynie 30 rokov odvtedy, keď sa po prvý raz otvorili v Moskve brány tejto siete reštaurácií rýchleho občerstvenia.

      Od myšlienky po realizáciu však uplynul pomerne dlhý čas a i preto niektorí s dávkou sarkazmu hovorili, že prípravy na otvorenie prevádzky pripomínali prípravy na spustenie kozmického programu.

      Prvé plány sa objavili už v roku 1976, ale konkrétne kontúry sa začali črtať až v apríli 1988, keď bola medzi moskovskou vládou a spoločnosťou McDonald's podpísaná dohoda o otvorení reštaurácie. Potom už nabrali veci rýchly spád – v máji 1989 sa začala výstavba a v posledný januárový deň roku 1990 sa uskutočnilo slávnostné otvorenie prvej prevádzky.

      Nový podnik, ktorý bol v ostrom protiklade s tradičným sovietskym štýlom spoločného stravovania, vyvolal doslova senzáciu. Záujem bol skutočne obrovský. Na Puškinovom námestí v centre Moskvy postávali v deň otvorenia prevádzky od skorého rána do neskorého večera v dlhočiznom rade dlhé hodiny tisíce ľudí. Rad bol taký obrovský, že sa dostal do Guinnessovej knihy rekordov.

      V prvý deň obslúžili v reštaurácii s kapacitou 900 miest viac než 30.000 ľudí, čím bol vytvorený svetový rekord prvého pracovného dňa v histórii tejto siete rýchleho občerstvenia. Predchádzajúci rekord v počte návštevníkov počas prvého dňa, ktorý patril Budapešti s počtom 9100 ľudí, prekonala teda metropola Ruska viac než trojnásobne.

      "Rady boli gigantické, akoby tam stála celá Moskva. Utkvelo mi v pamäti, ako mnohí rozoberali hamburgery na niekoľko častí. Objasňovali sme im, že jesť musia všetko spolu, dokonca rukami. Niektorí boli z toho v šoku," zaspomínala si na otvorenie prevádzky jedna z prvých zamestnankýň Karina Pogosovová, ktorá pracuje v moskovskom McDonalde dodnes.  

      Návštevníci si mohli jeden Big Mac kúpiť za tri ruble, čo sa rovnalo mesačnému lístku na mestskú hromadnú dopravu v Moskve. Priemerný mesačný plat bol v tom čase v Sovietskom zväze 150 rubľov.

      O tri roky po prvej lastovičke pribudli v Moskve ďalšie dve prevádzky, postupne v ďalších mestách. Na Sibíri otvorili prvú reštauráciu vo februári 2008 v meste Ťumeň. V súčasnosti je v Rusku v prevádzke vyše 700 filiálok tejto siete rýchleho občerstvenia, ktoré obslúžia denne viac ako 1,5 milióna hostí. Počas uplynulých 30 rokov predstavuje toto číslo vyše päť miliárd ľudí.

      Na obrovský potenciál ruského trhu v oblasti spoločného stravovania poukázal tiež generálny riaditeľ McDonald's v Rusku Mark Karena, ktorý povedal: "Ruské rodiny míňajú v súčasnosti iba štyri percentá svojich príjmov na jedlo mimo domova. V druhých krajinách je to od 45 do 50 percent, čiže v Rusku je kde rásť."

      Moskovský McDonald's bol otvorený necelé dva roky pred rozpadom Sovietskeho zväzu. Podľa ekonómov však vyslal dôležitý signál pre zahraničných investorov, že situácia v bývalom impériu sa mení k lepšiemu.
​​​​​​​
      Tento reťazec rýchleho občerstvenia má nemalý vplyv aj na ruskú ekonomiku. Počas troch desiatok rokov pôsobnosti na ruskom trhu vytvorila spoločnosť mnohé podniky a závody, ktoré vyrábajú a do jednotlivých prevádzok dodávajú potravinársku a poľnohospodársku produkciu. V súčasnosti má 98 percent dodávateľov, ktorých prevádzky sa nachádzajú v Rusku. Avšak na budúci rok by už mali všetky produkty vyrábať a dodávať iba ruskí výrobcovia, dodržiavajúc všetky štandardy spoločnosti. Keď prišiel McDonald's pred 30 rokmi do Ruska, 80 percent surovín dovážal zo zahraničia.


      Zdroje:
      www.mcdonalds.ru
      www.rg.ru
      www.ria.ru

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]