Autor textu: Školské.sk
07.02.2020

České aj svetové diela sú v novom šate

Vydavateľstvo SLOVART pokračuje vo vydávaní klasiky.

Foto: Slovart

Bratislava 07.02.2020 (Skolske.sk)

Vydavateľstvo SLOVART vydáva ďalšie tituly v obnovenej edícii svetovej a českej klasiky. Dominantou nového vydania sú ilustrácie na obálke, ktoré vytvoril renomovaný grafický ateliér Tomski&Polanski. V januári sme sa okrem Dobrodružstiev Toma Sawyera a Huckleberryho Finna od Marka Twaina a románu Mŕtve duše od N. V. Gogoľa dočkali aj českého vydania humoristického románu Kronika Pickwickova klubu, ktorého autorom je Charles Dickens a knihy Staré pověsti české od Aloisa Jiráska.

Kto by nepoznal jednu z najznámejších románových dvojíc Toma Sawyera a Huckleberryho Finna? Mark Twain vytvoril v knihe Dobrodružstvá Toma Sawyera a Huckleberryho Finna prekrásne a nerozlučné priateľstvo, založené na povahových odlišnostiach, ktoré chlapcov skvelo dopĺňajú. Poslušné a dobre vychované chlapča Tom a večný rebel Huckleberry, ktorý spáva v sude, vyrastá bez matky, len s otcom pijanom sa rýchlo skamarátia. Hlboké rozdiely vo výchove, v predstavách o svete i v základných morálnych hodnotách ešte väčšmi utužia nerozlučné priateľstvo tejto chlapčenskej dvojice, ktorej úsmevné dobrodružstvá potešia srdcia mladých a aj tých skôr narodených čitateľov.


Mŕtve duše sú rozsiahly román z prostredia nevoľníckeho Ruska, ktorý zachytáva všetky zložky vtedajšej ruskej spoločnosti. Nikolaj Vasilijevič Gogoľ ostro kritizuje provinčný život, predovšetkým charaktery statkárov, pre ich lži, rozmarnosť, vypočítavosť a lakomstvo. Podvodník a špekulant Čičikov, ktorý prechádza krajinou a na vidieku skupuje od statkárov takrečeno mŕtve duše, teda nebohých poddaných, aby z nich profitoval, sa stal kultovou postavou svetovej literatúry.
Zbierka Staré pověsti české je najznámejším rozprávaním o dávnej českej histórii. Pri písaní tejto knihy autor Alois Jirásek čerpal ako z ľudovej slovesnosti, tak aj z historických prameňov. Dočítate sa tu o praotcovi Čechovi, o Krokovi a jeho dcérach, o Libuši a Přemyslovi, o „dívčí válce“, o kráľovi Svätoplukovi, o kniežati Daliborovi a nájdete tu ešte mnoho ďalších známych českých povestí.
Staré pověsti české vyšli prvýkrát v roku 1849 a s výnimkou Protektorátu vychádzajú opakovane až dodnes. Kniha vychádza v reedícii s ilustráciami Věnčeslava Černého.

Slávny a nezabudnuteľný humoristický román Kronika Pickwickova klubu z pera jedného z najväčších anglických románopiscov všetkých čias Charlesa Dickensa je románová kronika, ktorú tvoria „pozostalé zápisy“ členov Korešpondujúcej spoločnosti Pickwickovho klubu. Ako všestranných dopisovateľov ich Dickens posiela na cestu a preniká s nimi do najrôznejších vrstiev spoločnosti. Vykresľuje zákulisné praktiky miestnych volieb, žurnalistické roztržky medzi predstaviteľmi dvoch súperiacich politických strán, nekalé advokátske a sudcovské postupy, snobizmus kúpeľnej spoločnosti a ďalšie aspekty verejného života, ktoré nestratili nič na svojej aktuálnosti. Slávu získal román vďaka ústrednej dvojici protagonistov – idealistický a dobrácky pán Pickwick a jeho praktický náprotivok Sam Weller, ktorí v mnohom pripomínajú ich nesmrteľné predobrazy Dona Quijota a Sancha Panzu.

Na jar 2020 vyjde v slovenskej edícii titul: Volanie divočiny. Biely tesák (Jack London)
V novej edícii klasiky s obálkami grafického ateliéru Tomski&Polanski doteraz vyšli v slovenskom jazyku: Anna Kareninová (L. N. Tolstoj), Pani Bovaryová (G. Flaubert), Netočka Nezvanovová (F. M. Dostojevskij), Pes Baskervillský ,Údolie hrôzy a Štúdia v červenom (A. C. Doyle), Malé ženy (L. M. Alcott) a Milenec Lady Chatterleyovej (D. H. Lawrence) a v českom jazyku: Divá Bára a jiné dívky na útěku (B. Němcová), Ženy milující (D. H. Lawrence), Výrostek (F. M. Dostojevskij), Můj obchod se psy (J. Hašek), Oblomov (I. A. Gončarov) a súbor Hordubal, Povětroň, Obyčejný život (K. Čapek).   

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]