Autor textu: Mária Tarišková
07.02.2020

Prečo sa učiť cudzie jazyky?

Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom“, to veru nie je žiadna okrídlená fráza. 

Foto: pexels.com

Bratislava 07.02.2020 (Skolske.sk/OTS)

Jazyková gramotnosť sa považuje za cennú devízu aj v technológiami nabitom 21. storočí. Prečo sa oplatí učiť cudzí jazyk a aké benefity vám táto aktivita môže priniesť?

Sociálny aspekt
Jednou z najväčších výhod, ktoré učenie sa nových jazykov prináša, je fakt, že schopnosť dohovoriť sa človeku otvára dvere do celého sveta. Ak výučba prebieha „face to face“, napríklad v rámci jazykových pobytov v zahraničí, kedy sa človek ocitá v skupine viacerých ľudí, spoločný cieľ napomáha zbližovaniu a nadväzovaniu kamarátskych vzťahov. Keď sa cudzí jazyk naučíte a získané vedomosti dokážete uplatniť v praxi, možno budete prekvapení otvorenosťou ľudí v momente, keď prehovoríte ich materinským jazykom.

Veľké plus v životopise a pracovnom živote
Ak hovoríte viac ako jedným jazykom, vaše šance na dobré zamestnanie dramaticky stúpnu. Jazykovo podkutí ľudia sú schopní komunikovať a interagovať v rámci viacerých komunít, čo zamestnávatelia považujú za cenný prínos. Žijeme vo veku, kedy čoraz viac firiem rozširuje pole svojej pôsobnosti na nové a nové trhy. Takéto firmy potrebujú jazykovo zdatných ľudí, ktorí by zabezpečovali komunikáciu a prezentáciu nových produktov či služieb. Nehovoriac o tom, že schopnosť hovoriť iným ako rodným jazykom naznačuje vašu motiváciu učiť sa novým zručnostiam. A to je určite pozitívny signál.

Devíza cestovateľov
Precestovať a spoznať cudziu krajinu je oveľa jednoduchšie, ak cestovateľ rozumie miestnemu jazyku. Kto sa vie v zahraničí dohovoriť, ten obvykle oveľa ľahšie nadviaže vzťahy s domácimi. Znalosťou jazyka im zároveň preukážete vyššiu mieru rešpektu. V mnohých prípadoch je zvládnutie cudzieho jazyka skvelou motiváciou, ktorá človeka istým spôsobom dotlačí k návšteve tej-ktorej krajiny, kde by si svoje nadobudnuté jazykové zručnosti precvičil.

Ďalší sa učí oveľa jednoduchšie
Mnohí polygloti budú iste súhlasiť s tvrdením, že po zvládnutí jedného cudzieho jazyka plynie výučba ďalšieho oveľa efektívnejšie. Mozog sa trénuje nielen samotnou výučbou, ale aj používaním a spracovávaním vetných skladieb a nových pojmov. Proces výučby cudzích jazykov cibrí metalinguistické schopnosti mozgu, ktorý si takto osvojuje techniky efektívnej výučby, pričom tieto techniky dokáže aplikovať aj pri učení iných cudzích jazykov.

Podporuje kreativitu
Vedecká obec dospela k záveru, že ľudia ovládajúci viac jazykov sú vo všeobecnosti kreatívnejší ako tí, ktorí hovoria akurát svojou materinskou rečou. Štúdium cudzieho jazyka zároveň zlepšuje logické myslenie a posilňuje schopnosť riešiť problémy. Vyjadrovacie schopnosti polyglotov sú plastickejšie a celkovo na omnoho vyššej úrovni. Aj preto je dobré uvažovať o štúdiu v zahraničí.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]