Autor textu: Vladimír Bačišin
18.02.2020

Poľnohospodári v ruskej dedine Meľnikovo si volajú učiteľov z Talianska

Majitelia rodinnej farmy si kravy kúpili na britskom ostrove Jersey.

Foto: TASR / Vladimír Bačišin- Kravy na rodinnej farme v ruskej dedine Meľnikovo.

Bratislava 16.02.2020 (Skolske.sk)

V dedine Meľnikovo majú jedno z najlepších druhov mlieka v oblasti severnej rieky Volgy. Tá sa považuje za rieku -  matku Ruska.  Prečo je v tejto dedine kvalitné mlieko a aj kvalitné mliečne výrobky? Marína a Ivan, súkromní poľnohospodári, majitelia osemdesiatich hektárov pôdy hovoria, že sa mnohému naučili v Európe. Pôvodne vyštudovali úplne iné odbory. Keď sa usadili v dedine,  tak začali podnikať v oblasti poľnohospodárstva.

„Bola som v Taliansku na kurzoch syrárov. Naučili ma tam robiť mozarellu, parmezán, ale aj iné syry, hovorí Marína.  Ich mlieko je známe nielen v dedine, ale aj blízkom meste Tver, ale aj Moskve, ktorá je od Meľnikova 150 kilometrov. Kravy sú jedny z najdrahších na trhu. Sú z ostrova Jersey, ktorý sa nachádza medzi Veľkou Britániou a Francúzskom. Domáci si robia dobrý deň a poznamenávajú, že kravy sú priamo od kráľovny. Vysoká cena sa oplatila. Podiel tukov v mlieku dosahuje 9%.
„Môžem vám ponúknuť taliansky typ zmrzliny stracciatella", hovorí Marína. Majú nielen ten, ale aj jahodový, mangový. Nie je to však voda.

Rodina má tri deti. Ivan sa priženil počas štúdia v meste Tver z ukrajinského mesta Chmeľnickij. „To je tam, kde sa svoju šabľou zastrájal Bohdan Chmeľnickij", vysvetľuje mi. Bohdan Zynovij Mychajlovyč Chmeľnyckyj bol kozácky veliteľ na Ukrajine. Viedol povstanie proti Poľsko-litovskej únií v rokoch 1648 - 1654 s cieľom vytvoriť nezávislý štát kozákov. Napokon podpísal s Cárskym Ruskom dohodu, ktorá viedla k strate ukrajinskej nezávislosti.

 Politika súkromných poľnohospodárov ich vôbec nezaujíma. Ako mi povedali, nestojí to ani za pokus. Zaujímajú ich poľnohospodárske stroje. Sme v dome, kde spracovávajú mlieko. Stroje sú z Francúzska. Pre zmenu tých, čo ich naučili,  si pozvali z Francúzska. „Keď nemáme čas chodiť do Európy, učiteľov z oblasti si voláme priamo z Európy,“ hovorí Ivan. Dodáva, že ak je na Slovensku zaujímavý mliečny výrobok, tak nech poradíme učiteľov. „Keď nebudete vedieť kde prísť na dovolenku, príďte k nám. Budete pásť kravy. Oddýchnete si a aj niečo zarobíte.
Rodina nie je najchudobnejšia. Kravín a miestnosť kde spracovávajú mlieko sú skoro také isté, ako ich rodinný dom,

Vo dvoje stojí minitraktor. Vyrobili ho síce v Rusku, ale jeho srdce, teda motor, je Toyokawa z Japonska.  Kde na to všetko vzali? Naučili sa nerozhadzovať peniaze. Všetko čo zarobia, investujú do vlastného podniku, ale aj do obchodov s poľnohospodárskou pôdou.

pic
Foto: TA SR / Vladimír Bačišin Kravy na rodinnej farme v dedinke Meľnikovo v Rusku.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]