Autor textu: Vladimír Bačišin
22.02.2020

Abeceda ekonomiky - Milton Friedman

TASR prináša príbeh významného ekonóma.

Foto: www.brittanica.com

Bratislava 22.02.2020 (Skolske.sk)

Milton Friedman (1912 – 2006) bol americký ekonóm, štatistik a univerzitný profesor. V roku 1976 dostal Cenu švédskej ríšskej banky za ekonomické vedy  na pamiatku Alfreda Nobela, známu aj pod kratším názvom Nobelova cena za ekonómiu  Spolu s Johnom Maynardom Keynesom  je najznámejší a najvplyvnejším ekonómom  XX. storočia.

MiltonFriedman sa narodil v New Yorku v Brooklyne. Jeho rodičia, Sarah Ethel (rodená Landau) a Jeno Sol Friedman, pochádzali z niekdajšieho Beregsas v Zakarpatskej Ukrajine, ktoré má dnes názov Beregovo.

K najvýznamnejším patrí jeho (mnohými ekonómami kritizovaná) štúdia o dôležitosti peňazí pri vysvetľovaní inflácie a jeho štúdie zaoberajúce sa časovými oneskoreniami vo všetkých typoch hospodárskej politiky.

Študoval matematiku na Rutgers University a neskôr ekonómiu na univerzite v Chicagu. V roku 1935 pracoval vo Washingtone na príprave rozsiahlej štúdie o rozpočtoch spotrebiteľov. V rokoch 1941 – 1943 pracoval na ministerstve financií, kde sa zaoberal daňovou politikou vojnového obdobia, pracoval ako matematický štatistik, venoval sa problémom návrhov zbraní, experimentom v metalurgii a vojnovej taktike. Na jeseň roku 1950 pôsobil ako konzultant agentúry vlády Spojených štátov, ktorá realizovala plnenie Marshallovho plánu.
 
Kritizoval to, že John Maynard Keynes nebral do úvahy peniaze ako faktora v raných keynesovských modeloch, odmietal možnosť podporovane ekonomiky rozpočtovou politikou. Zaviedol pojem prirodzenej nezamestnanosti). Obhajoval čistý plávajúci kurz meny, presadzoval zápornú daň, ktorú napríklad používala československá ekonomika v čase socialistickej ekonomiky. Zaoberal sa infláciou  a rastom miezd. K najvýznamnejším patrí jeho (mnohými ekonómami kritizovaná) štúdia o dôležitosti peňazí pri vysvetľovaní inflácie a jeho štúdie zaoberajúce sa časovými oneskoreniami vo všetkých typoch hospodárskej politiky.
​​​​​​​
Milton Friedman bol spolu s Georgeom Stiglerom a ďalšími ekonómami jedným z intelektuálnych vodcov druhej generácie Chicagskej teórie cien,  smeru v ekonómii, ktorý sa vyvíjal na univerzite v Chicagu od 40. rokov XX. storočia. Známymi ekonómami sa stal rad Friedmanových študentov a mladých profesorov, ktorých zamestnal a vychovával. Patria medzi nich Gary Becker, Robert Vogel, Thomas Sowell a Robert Lucas.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]