Autor textu: TASR
23.02.2020

Na Žilinskej univerzite si pripomenuli 20. výročie biomedicínskeho inžinierstva

Na Slovensku sa dá tento odbor študovať iba v Žiline.

Foto: Facebook Žilinskej univerzity

Žilina 23.02.2020 (Skolske.sk)

Fakulta elektrotechniky a informačných technológií Žilinskej univerzity v Žiline (FEIT UNIZA) si v piatok pripomenula 20. výročie založenia študijného programu biomedicínske inžinierstvo (BMI). TASR o tom informovala Adriana Valentovičová z oddelenia pre medzinárodné vzťahy a marketing UNIZA.

      Doplnila, že biomedicínske inžinierstvo so zameraním na medicínsku prístrojovú techniku je možné študovať v Slovenskej republike len na FEIT UNIZA. "Iniciátormi myšlienky vytvorenia BMI boli Vladimír Blažek z Univerzity RWTH Aachen v Nemecku a vtedajší rektor UNIZA Milan Dado spolu s Klárou Čápovou a Ivom Čápom," uviedla Valentovičová.      

Aj napriek tomu, že sa absolventi uplatňujú aj v iných oblastiach, ako je zdravotnícky sektor, v budúcnosti chceme dosiahnuť vyšší záujem lekárskeho prostredia o našich kvalifikovaných biomedicínskych inžinierov. Cieľom je vo väčšej miere spolupracovať s praxou, a to aj za pomoci našich absolventov, a vytvoriť tak ešte lepšie podmienky na štúdium.

Povedal vedúci Katedry teoretickej elektrotechniky a biomedicínskeho inžinierstva UNIZA Ladislav Janoušek.

      Biomedicínske inžinierstvo patrí medzi interdisciplinárne študijné programy, ktoré prepájajú medicínu a techniku. "Má veľmi široký záber v rôznych oblastiach lekárskej diagnostiky, terapie a prevencie, biológie, elektrotechniky, génového, materiálového a strojného inžinierstva. Štúdium BMI je zamerané zvlášť na lekársku prístrojovú techniku vrátane elektrotechniky a informačných technológií v medicíne," dodala Valentovičová.
​​​​​​​
      Absolventi BMI ovládajú konštrukciu a princípy fungovania snímačov signálov ľudského organizmu, meracích a terapeutických metód a zariadení v zdravotníctve. "Rovnako sa orientujú aj v oblasti spracovania signálov a obrazových informácií a v trendoch informačných systémov v tejto oblasti. Vzhľadom na inovácie a moderné technológie v medicíne sa stávajú čoraz žiadanejšími profesionálmi a partnermi v zdravotníckom prostredí," uzavrela Valentovičová.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]