Autor textu: TASR
25.02.2020

Výťažok z Pôstnej krabičky venuje Slovenská katolícka charita deťom v Afrike

 Tvárou deviateho ročníka je Emmanuel, osirelý chlapček z Ugandy.

Foto: SKCH

Bratislava 25.02.2020 (TASR)

 Celonárodnú zbierku Pôstnej krabičky organizuje Slovenská katolícka charita (SKCH) už deviaty rok. Počnúc Popolcovou stredou (26. 2.) nájdu veriaci vo farnostiach po celom Slovensku Pôstnu krabičku, do ktorej počas 40-dňového pôstu môžu vkladať finančnú hodnotu toho, čoho sa počas tohto obdobia zrieknu. Finančný príspevok z tejto zbierky bude potom smerovať pre deti v Afrike. TASR o tom informovala hovorkyňa SKCH Monika Molnárová.

      Tvárou deviateho ročníka je Emmanuel, osirelý chlapček z Ugandy, ktorý sa chce stať inžinierom. "Vďaka slovenským darcom má šancu, aby to dokázal. Prostriedky, ktoré sa počas zbierky vyzbierajú, slúžia na jeho podporu, ale i podporu centier, ktoré SKCH vybudovala pre deti s podobným osudom," poznamenala Molnárová.

      Uganda a Rwanda patria medzi 30 najmenej rozvinutých krajín sveta, čo sa odráža v slabej sociálnej a zdravotnej starostlivosti. Molnárová potvrdila, že hoci je výskyt HIV a AIDS na ústupe, stále ním trpia dospelí i deti a potrebnej liečby sa im často nedostáva. Pomoc charitného centra v Ugande je sústredená na poskytnutie liekov, prístrešia a vzdelania deťom, ktoré sú HIV pozitívne alebo pre chorobu prišli o rodičov. Centrum taktiež podporuje deti z najchudobnejších rodín, ktoré by sa inak nemohli vzdelávať.

      Podobnú starostlivosť najchudobnejším poskytuje Kultúrne centrum sv. Vincenta Pallotti v Rwande. "Deti, ktoré podporuje, ešte nedávno žobrali pred bránami katedrály v pútnickom meste Kibeho. Dnes navštevujú škôlku, kde získavajú základy pre nástup do školy, výživnú stravu a priestor na hry," uviedla Molnárová.
​​​​​​​
      Kampaň Pôstnej krabičky štartuje na Popolcovú stredu a trvá až do konca pôstneho obdobia. Vyzýva na pomoc a obetu v období pôstu, no prispieť je možné až do konca roka.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]