Autor textu: Vladimír Bačišin
26.02.2020

Abeceda ekonomiky - neformálna ekonomika

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: www.wikipedia.com Chmurapiho kódex

Bratislava 26.02.2020 (Skolske.sk)

Neformálna ekonomika je do značnej miery totožná s nepozorovateľnou ekonomikou. Môže mať podmnožiny nepravidelnej, sivej, či tieňovej ekonomiky, ako aj mnoho iných.

K pokusom štátu regulovať činnosť ľudí došlo najneskôr v čase Sumerskej ríše. Vtedy bol zverejnený Chamurapiho kódex.  Doposiaľ nebol jeden z týchto regulačných pokusov úplne implementovaný, pretože v každej spoločnosti existujú ľudia, ktorí sa snažia vyhnúť regulácii.

Je označovaná tiež ako neoficiálna, tieňová, neformálna, skrytá, ale používa sa aj označenie duálna, paralelná, podzemná, druhá. V cudzích jazykoch, napríklad v nemčine sa používa slovo Schattenwirtschaft, vo francúzštne economie Souterraine, taliančine economia Sommers alebo occupazione occulta, v holadšitine oficieuze circuit, Griz sector alebo schmerezone.

Do šedej ekonomiky sa zahŕňajú akejkoľvek ekonomickej činnosti a vzťahy, ktoré porušujú bežne používané normy etické, spoločenské, morálne a obchodné (napr. Korupcia, pranie špinavých peňazí, daňové úniky, práca na čierno). Tieto aktivity sú väčšinou na hranici zákona, a preto sú len veľmi ťažko postihnuteľné. Všeobecne sa dá povedať, že čierna ekonomika zahŕňa také činnosti, z ktorých plynie príjem a tento príjem nie je hlásený príslušnému úradu, tzn. nie je zdanený, je skrytý.
Problematika sivej ekonomiky sa riešia na národnej i medzinárodnej úrovni. Spolupráca medzi štátmi je u riešenie tohto problému nevyhnutná. Šedá ekonomika sa dotýka prakticky všetkých štátov bez ohľadu na ich ekonomický systém a rozvojovú fázu. V jednotlivých krajinách a rôznych fázach ich sociálneho a ekonomického rozvoja sa šedá ekonomika prejavuje rôznou silou a v rôznych rozmeroch. Všeobecne platí, že v krajinách s trhovou ekonomikou je základnou príčinou pre vznik šedej ekonomiky daňový systém, v krajinách s centrálne plánovanou ekonomikou potom hlboká nerovnováha ponuky a dopytu na trhu.
​​​​​​​
Okrem tohto širokého významu je „neformálna ekonomika“ definovaná ako „šedá“ ekonomika: aktivity zamerané na získanie zisku, keď príjmy a spôsoby ich získania zostávajú mimo kontroly štátnych inštitúcií, zatiaľ čo podobné aktivity sú nimi regulované. Skrytá aktivita, ktorá by sa mohla ukázať, ale pre tých, ktorí ju vykonávajú, sa zdá byť výhodnejšie vyhnúť sa zbytočnej pozornosti regulačných orgánov. Táto užšia definícia zahŕňa právne činnosti tieňovej ekonomiky, okrem jej kriminálnych typov, čo je čierna ekonomika a nezahŕňa sociálne hospodárstvo.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]