Autor textu: TASR
27.02.2020

Prešovská univerzita udelila čestný titul historičke Kláre Papp

Je jednou z  historičiek, venujúcich sa ranonovovekým dejinám strednej Európy.

Foto: Prešovská univerzita udelila čestný titul historičke Kláre Papp

Prešov 27.02.2020 (Skolske.sk)

Do zoznamu vedeckých, akademických i verejných činiteľov, nosiacich čestný titul doctor honoris causa, sa zaradila ďalšia osobnosť, profesorka Klára Papp. Významná historička je bývalou dekankou Filozofickej fakulty Debrecínskej univerzity v Maďarsku a dlhoročnou riaditeľkou jej Historického ústavu. TASR o tom informovala hovorkyňa Prešovskej univerzity (PU) v Prešove Anna Polačková.

      Titul jej PU v Prešove v utorok (25. 2.) udelila z vedného odboru História za jej zásluhy o rozvoj spolupráce vo vede a vzdelávaní a jej obsiahlu vedeckovýskumnú činnosť v oblasti ranonovovekých dejín strednej Európy.
​​​​​​​
      "Profesorku Papp možno bez rozpakov zaradiť medzi významné osobnosti historickej vedy, ktorá počas troch desaťročí výrazne prispieva k propagácii našej univerzity nielen v maďarskom akademickom prostredí. Som preto, v mene univerzity, nesmierne rád a poctený, že prijala naše ocenenie svojho vkladu do európskeho akademického a vedeckého života a bude v ňom šíriť aj naďalej dobré meno našej Alma Mater," uviedol vo svojom úvodnom príhovore rektor PU v Prešove Peter Kónya.
   

pic
Foto: Prešovská univerzita udelila čestný titul historičke Kláre Papp

   Papp je podľa Polačkovej jednou z významných historičiek, venujúcich sa ranonovovekým dejinám strednej Európy, problematike hospodárskych, spoločenských a kultúrnych dejín 16. až 18. storočia, ale i významným rodom a jednotlivcom pôsobiacim v tomto období. Jej práce už dlhší čas využívajú pri svojich bádaniach aj historici i cirkevní historici z PU. Okrem toho s ňou spolupracujú aj na báze osobných kontaktov.

      "PU udržiava s pani profesorkou od začiatku 90. rokov úzke mnohostranné vzťahy, v podobe spoločných vedeckých konferencií, spoločných výskumných projektov, spoločných publikácií a vzájomných exkurzií študentov a iných aktivít, na ktorých participovali zamestnanci obidvoch univerzít," konkretizovala dekanka Filozofickej fakulty (FF) PU Beáta Balogová. Zároveň dodala, že Papp je od roku 2010 členkou Vedeckej rady Prešovskej univerzity v Prešove.

      "Som veľmi poctená a vážim si toto uznanie, ktoré vnímam ako ocenenie mojej vedeckej práce. Zároveň to vnímam aj ako ocenenie dlhoročnej korektnej a plodnej spolupráce s Prešovskou univerzitou, ktorá je potvrdením toho, že sa oplatí udržiavať dobré vzťahy a  kontakty aj so zahraničnými univerzitami," dodala Papp, ktorá je držiteľkou viacerých ocenení.

pic
Foto: PU Prešov

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]