Autor textu: Školské.sk
27.02.2020

Ako školy na Slovensku vychovávajú žiakov k spoločenskej zodpovednosti

Pomoc komunite môže mať veľa foriem.

Foto: Vďaka svojim aktivitám žiaci školy v bratislavskej Dúbravke vyzbierali až 25 219, 67 € pre neziskovú organizáciu Plamienok.

Bratislava 27.02.2020 (Skolske.sk)

 Výchova mladých ľudí k dobrovoľníctvu a sociálnej zodpovednosti je na slovenských školách stále skôr ojedinelá, ale už nie výnimočná. Školy, štátne aj súkromné,  majú rôzne možnosti, ako zahrnúť dobrovoľníctvo a sociálnu zodpovednosť do svojich vyučovacích osnov. Či už vo forme vlastných programov zameraných na pomoc komunitám, prierezovo v rámci existujúcich predmetov, či v spolupráci s regionálnymi dobrovoľníckymi centrami.
 
Rozvoj sociálnych kompetencií je aj podľa školskej psychologičky rovnako dôležitou súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu ako získavanie akademických vedomostí. Ideálne, ak sa s ním začne už v predškolskom veku.

Prostredníctvom rôznych programov a projektov podporujeme v deťoch aj také aspekty rozvoja ako je empatia a sociálna uvedomelosť. Je dôležité, aby deti vedeli rozoznať dôležitosť rodiny, školy a komunity ako zdrojov sociálnej a emocionálnej podpory a zároveň vedeli takúto podporu poskytnúť svojmu okoliu.

Upresňuje Natália Hanulíková, školská psychologička v British International School Bratislava.
 

pic
Foto: Vďaka svojim aktivitám žiaci školy v bratislavskej Dúbravke vyzbierali až 25 219, 67 € pre neziskovú organizáciu Plamienok.

Dobrovoľnícky koncept schválený ministerstvom

V apríli 2018 bola ministerkou školstva schválená Koncepcia výchovy a vzdelávania mládeže k dobrovoľníctvu, ktorá mala za úlohu vytvoriť predpoklady na to, aby sa dobrovoľníctvo stalo prirodzenou súčasťou života školských komunít. Všetky stupne škôl tak majú možnosti, ako prepojiť dobrovoľníctvo s formálnym vzdelávaním. A to vo forme viacerých modelov, podľa toho, ako veľmi je do organizovania či koordinovania dobrovoľníckych aktivít zapojená škola, a do akej miery je táto činnosť prepojená s jej vzdelávacím systémom. Dobrovoľnícke aktivity sa preto môžu vykonávať za pomoci občianskych centier, prierezovo v rámci existujúcich predmetov alebo si škola môže vyvinúť vlastný dobrovoľnícky program. Špecifickým modelom, kedy je už dobrovoľníctvo užšie prepojené so systémom vzdelávania, je tzv. service learning (učiť sa slúžiť). Dobrovoľníctvo sa v tomto prípade začleňuje do akademického kurikula, teda do súboru vedomostí, ktoré škola odovzdáva žiakovi. Takéto programy nie sú bežné len v zahraničí, ale pozitívne príklady existujú aj na Slovensku.
  

Veríme, že spoločenská zodpovednosť začína u každého človeka prevzatím zodpovednosti za svoje činy a pochopením, ako tieto skutky ovplyvňujú ostatných a prostredie, v ktorom žijeme. Najlepším spôsobom, ako to dosiahnuť je, aby už dnes študenti prevzali zodpovednosť za seba a preniesli ju do svojej budúcnosti. Dnešní študenti hľadajú vzdelanie, ktoré im umožní urobiť zmenu.   

Karen Eastwood, riaditeľka British International School Bratislava (BISB)
pic
Foto: Všetky stupne škôl tak majú možnosti, ako prepojiť dobrovoľníctvo s formálnym vzdelávaním.

Keď deti pomáhajú deťom

Pomoc komunite môže mať veľa foriem. Žiaci často pomáhajú starším alebo znevýhodneným občanom, no výnimkou nie je ani pomoc iným deťom a ich rodičom. Napríklad, vďaka svojim aktivitám žiaci Britskej medzinárodnej školy v bratislavskej Dúbravke vyzbierali až 25 219, 67 € pre neziskovú organizáciu Plamienok, ktorá je na Slovensku priekopníkom rozvoja detskej domácej hospicovej starostlivosti. Deti vo februári riaditeľke neziskovej organizácie Plamienok, Márii Jasenkovej, odovzdali symbolický šek a spoločne tento moment oslávili. „Ďakujeme zo srdca všetkým deťom, rodičom, učiteľom a donorom, ktorí sa do projektu zapojili. Domov je dar, ktorý chceme v Plamienku dopriať aj nevyliečiteľne chorým deťom, ktoré by inak skončili v nemocnici. Aj vďaka príspevku a všetkým aktivitám detí tak bohatstvo domova ponúkajú deti deťom. A my dospelí sa od nich učíme,“ vyjadruje vďaku Jasenková.
 
Zbierka pre Plamienok sa konala posledné tri roky formou rôznych komunitných podujatí pre študentov, rodičov či zamestnancov školy. Z tohto úspechu sa teší aj koordinátor CAS programu školy BISB zameraného na kreativitu, aktivitu a službu spoločnosti, Michael Shkurka.
 
Na základe jeho skúseností: „Najlepšou stratégiou, ako žiakov zapojiť do sociálnych aktivít, je ponúknuť im množstvo možností, ktoré ich nadchnú a povzbudzovať v nich proaktívny prístup. V rámci spoločenskej zodpovednosti a sociálnej pomoci sú to napríklad aktivity ako: záujem o globálne problémy v súvislosti s klimatickými zmenami, zapojenie sa do verejných aktivít, či zmena prístupu k životnému prostrediu. Patrí sem aj organizovanie charitatívnych zbierok či zapájanie sa do lokálnych a globálnych projektov ako napr. expedícia v Tanzánii; organizovanie dôležitých podujatí ako BISMUN alebo TEDx a mnoho ďalších projektov.“
 

pic
Foto: Zapájanie sa do lokálnych a globálnych projektov ako napr. expedícia v Tanzánii

O The British International School v Bratislave

The British International School Bratislava (BISB) je medzinárodná škola, ktorá pôsobí na Slovensku od roku 1997 a je súčasťou svetovej siete Nord Anglia Education. V súčasnosti ju navštevuje viac ako 750 študentov z viac ako 45 krajín. Škola poskytuje prvotriedne vzdelanie založené na anglických osnovách pre deti od 3 do 18 rokov a je akreditovaná Ministerstvom školstva SR. Štúdium je ukončené medzinárodným maturitným programom IBDP a absolventi sa úspešne uchádzajú o štúdium na najlepších univerzitách (Oxford, Standford, MIT, Cambridge...).
 
Každý rodič chce pre svoje dieťa to najlepšie - aj my. Školy Nord Anglia Education poskytujú kvalitné, transformačné vzdelávanie a zabezpečujú vynikajúce akademické výsledky, pretože presahujú rámec tradičného vzdelávania. Naše globálne zázemie nám umožňuje získavať a udržať si skvelých učiteľov a ponúkať nezabudnuteľné zážitky prostredníctvom globálnych a regionálnych podujatí, zatiaľ čo naše pútavé vzdelávacie prostredie je zárukou, že všetci naši študenti radi chodia do školy.
 
 

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]