Autor textu: PaedDr.Helena Rusnáková
28.02.2020

Z otvorenia putovnej výstavy

Stopy sv. Cyrila a Metoda v Nitrianskom kraji

Foto: PaedDr.Helena Rusnáková

Bratislava 28.02.2020 (Skolske.sk)

Dňa 24. februára sa v priestoroch Múzea Jána Thaina v Nových Zámkoch konala vernisáž výstavy nesúcej názov Stopy sv. Cyrila a Metoda v Nitrianskom kraji.  Organizátorom výstavy je Obchodná akadémie v Šuranoch. 

pic
Foto: PaedDr.Helena Rusnáková

Výstava bola vytvorená v rámci projektu „Budovanie Cyrilo - metodskej kultúrnej cesty v Nitrianskom kraji“. Jedným z partnerov projektu je aj Obchodná akadémie v Šuranoch. Hlavným partnerom výstavy je Nitriansky samosprávny kraj. 
Výstavu otvoril historik múzea  Pavol Rusnák. Slávnostné príhovory mali Eva Matejíčková, riaditeľka OA Šurany a Tibor Ujlacký , koordinátor projektu „Budovanie Cyrilo - metodskej kultúrnej cesty“.
 Pozvanie na výstavu  prijal  aj vedúci odboru kultúry a športu NSK, pán Ľubomír Kleštinec. 

pic
Foto: PaedDr.Helena Rusnáková

Ďalšími hosťami výstavy  boli : Helena Bohátová - poslankyňa NSK, Mária Malperová -poslankyňa MsÚ Nové Zámky, Katarína Hozlárová - vedúca odboru kultúrny MSÚ Nové Zámky, Denisa Felixová - ved. odboru školstva a sociálnych vecí , Vladimíra Malperová - riaditeľka ROS Nové Zámky.
K slávnostnej atmosfére prispel kultúrny program, v podaní Kamily Halámkovej ,členky Divadla mladých a Michala Buffu, člena DFS Matičiarik.  
Výstava obsahuje  99 originálnych fotografií miest a obcí, ktoré sú známe dodržiavaním cyrilometodských tradícií, kde sa zároveň nachádzajú aj zobrazenia slovanských vierozvestcov, či už v podobe sôch, malieb, vitráží, plastík a i. Návštevníci  Múzea Jána Thaina si ju môžu pozrieť do 21. marca 2020. Keďže výstava je putovná, v priebehu nasledujúcich 5 rokov si ju budú môcť pozrieť záujemcovia  o danú tematiku  v kultúrnych inštitúciách a školách Nitrianskeho kraja.

pic
Foto: PaedDr.Helena Rusnáková
pic
Foto: PaedDr.Helena Rusnáková
pic
Foto: PaedDr.Helena Rusnáková

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]