Autor textu: Ľuboš Lehocký
02.03.2020

Medzinárodné spolupráce vo vzdelávaní mladých dizajnérov

Pridanou hodnotou mobilít je budovanie medzinárodných kontaktov.

Foto: Michal Nechala, grafika porovnávajúca územie Slovenska a Estónska z brožúry, ktorá vznikla počas študijného pobytu Erasmus +

Bratislava 02.03.2020 (Skolske.sk)

Zahraničné pobyty umožňujú študentom, ale aj pedagógom bratislavskej Školy dizajnu získať nové vedomosti a zručnosti a osvojiť si nové postupy, ktoré sa už osvedčili v praxi u zahraničných partnerov.
​​​​​​​
V roku 2020 bratislavská Škola dizajnu - Súkromná škola umeleckého priemyslu pre svojich študentov a študentky pripravili projekt mobility Erasmus+ s názvom Create Combine Cooperate. Nádejní dizajnéri a dizajnérky absolvujú študijné pobyty v Estónsku na Kuressaare Ametikool a v slovinskej škole Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana.

V Estónsku sa naučia pracovať s 3D tlačou a v slovinskej škole si budú rozvíjať zručnosti v technike sieťotlače, pričom ich budú sprevádzať aj naši pedagógovia, ktorých úlohou bude priniesť know-how zo zahraničia na Slovensko a následne aplikovať osvedčené postupy a techniky vo vyučovaní v Škole dizajnu.

Projekt Create Combine Cooperate je zameraný na zlepšenie kompetencií v oblasti tlačiarenských techník. V Slovinsku budú naše študentky a študenti spoznávať tamojšiu mestskú krajinu a vizuálne motívy z nej budú prostredníctvom sieťotlače aplikovať na second hand textil. Ide o interdisiplinárnu aktvitu, v ktorej sa prepájajú sféry grafického a odevného dizajnu, histórie, geografie a ekológie.

Študijný pobyt v Estónsku bude zameraný na komplexné zvládnutie techniky 3D tlače so zameraním na prácu s recyklovaným a biologicky odbúrateľným materiálom. Tematickou inšpiráciou pre dizajn autorských produktov budú prvky tradičnej ľudovej kultúry Estónska a Slovenska.

Pridanou hodnotou oboch mobilít je budovanie medzinárodných kontaktov, vzájomné spoznávanie kultúr a krajín, zlepšovanie komunikačných zručností v cudzom jazyku a v neposlednom rade vznik nových vzťahov a priateľstiev všetkých zúčastnených študentov a pedagógov.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]