Autor textu: Sára Trajčíková
03.03.2020

Jazda do minulosti v Múzeu dopravy

Historické priestory prvej bratislavskej železničnej stanice ponúkajú miesto pre milovníkov železníc.

Foto: Na snímke vnútorné priestory spacích, salónnych a  spoločenských vlakových vozňov počas výstavy v Múzeu dopravy v Bratislave 24. januára 2020. F

Bratislava 29.02.2020 (Skolske.sk)

Alebo živá encyklopédia automobilov

Od naleštených veteránov domácich i zahraničných značiek po armádne vozidlá. Miestami si budete pripadať ako vo filme s Herculom Poirotom. Všetko vám príde akési známe. Či už zo starých fotiek alebo filmov. Nádherne zreštaurované automobily, staré benzínové pumpy a množstvo ďalších predmetov, ktoré k tomu patria. Pri niektorých modeloch stoja figuríny v dobovom oblečení. Ďalšou zaujímavosťou sú známe motorky Harley, Bugatti či Jawa, ale z davu vyčnieva aj vyše trojmetrová Čechie-Böhmerland. Každý si nájde to svoje, dokonca aj cyklisti.

Historické priestory prvej bratislavskej železničnej stanice ponúkajú nielen výber motorových či bezmotorových vozidiel, ale najmä miesto pre milovníkov železníc. Vnútri objavíte autentickú techniku, starú svetelnú signalizáciu, rovnošaty ale aj hodnoverne zariadenú predajňu cestovných lístkov. Zaujímavé je aj vystavené auto na koľajniciach. Na koľajisku za budovou je odstavených zopár rušňov a vozňov. Ideálne prostredie pre malých rušňovodičov. Každý z modelov si pýta fotku.
​​​​​​​
Nájdete tu aj malú miestnosť s naozaj neobvyklými exponátmi. Je nazvaná kabinet kuriozít. Pri pohľade na staničné pľuvadlo, tvarovač nosa, či lístok z Brna do neznáma, sa nebudete stačiť diviť.
Do septembra je v múzeu vystavená expozícia Čaro bakelitu. Tu uvidíte takmer 300 exponátov kedysi používaných najmä v domácnosti. Staré žehličky, fotoaparáty ale i hračky s obľubou používané v minulom storočí. Z recesie i dnes. Niektoré z predmetov by ste pri troche snahy našli u babky na povale, alebo aspoň v spomienkach z detstva.

Aj keby ste nemali záujem o túto výstavu, dopravné múzeum za návštevu rozhodne stojí. Poriadne sa ale oblečte. Pôvodné sú nielen modely, ale aj budova a to pocítite najmä v zime. Vstupné vyjde vás 4 eurá pre dospelých a dve pre deti.

pic
Foto: text

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]