Autor textu: Mária Škultétyová
02.03.2020

Jazykové krasokorčuliarky, médiá a moderátori (komentár)

Renáta Klimčová: S nostalgiou si spomínam na televízne hlásateľky, to boli jazykové krasokorčuliarky. 

Foto: text

Bánovce nad Bebravou 02.03.2020 (Skolske.sk)

Veru, pani Renáta, aj mňa sa dotkne nostalgia, keď si spomeniem na hlásateľky z televízie rokov minulých. Andrea Bugošová, Nora Beňačková, Ada Straková, Izabela Pažítková, Elena Galanová, Jarmila Košťová, Blažena Kočtúchová. Tieto dámy boli ozdobou televíznych obrazoviek, boli súčasťou našich domácností. Dodnes ich nikto neprekonal. Hovorili kultivovane, bez afektu, excelentne. Stará dobrá škola. Tie dnešné majú čo dobiehať. Keď hlásateľka povie, že v tejto nemocnici sa narodili štyri trojčatá, mám sa zasmiať?
​​​​​​​
Dnes často skloňujeme slovo médiá. Čítame, že vo svetovom rebríčku mediálnej slobody sme sa prepadli o desať miest. No keď sa tak radi porovnávame s krajinami V4, prečo nehovoríme, že spomedzi nich sme vyšli najlepšie? Lebo nám to tak vyhovuje? Negativizmus ovládlol siedmu veľmoc! A nebojím sa povedať, že aj nepravdy, manipulácia  a mediálny lynč. Spomeňte si, koho začali obviňovať médiá z vraždy novinára. Keď som včera povedala, koho som volila, jedna mladá slečna sa spýtala: "Toho? Veď on zabil Kuciaka. " Na moje vysvetlenie už len dodala: "Ja viem, ale hovorilo sa to." 

Negatívne správy a upútavky ohlásené s prílišnou silou sa dostávajú na prvé miesta. Až sa človek bojí, čo bude zajtra. Ktovie, ako by sme dopadli, keby sa hodnotil pozitívny pohľad na dianie, kultúrny prejav, nezávislosť a objektivita novinárov? Tu by sme sa možno prepadli na spodok rebríčka a od hanby možno až pod čiernu zem. A možno aj nie, lebo pocit hanby a súdnosť nám chýba. Tak ako moderátorovi istej relácie, ktorý zabudol, že je vo verejnoprávnej, zabudol na nezaujatosť a svoje postoje k účastníkom debaty dával okato najavo. Bolo vidieť, za koho kopal aj do koho kopal. Vulgarizmy v odpovediach jedného mu neprekážali, no keď na ne upozornil ten druhý, skočil mu do reči a nenechal ho dohovoriť. A tak to bolo až do samého konca. A diváka, ktorý má svoj rozum, má oči a uši, mohol aj šľak trafiť.



​​​​​

Mária Škultétyová, Gymnázium Bánovce nad Bebravou

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]