Autor textu: TASR
03.03.2020

Cenu asociácie knižníc získal projekt Čítanie pre deti v nemocnici

Ocenenie odovzdali na pondelkovom otvorení Týždňa slovenských knižníc.

Foto: Na snímke zľava generálny riaditeľ sekcie kultúrneho dedičstva Ministerstva kultúry SR Radoslav Ragač, predseda Banskobystrického samosprávneho

Zvolen 03.03.2020 (TASR)

Projekt Čítanie pre deti v nemocnici, uskutočnený Knižnicou pre mládež mesta Košice, získal tento rok Cenu Slovenskej asociácie knižníc – SAKAČIK - udeľovanú za výnimočný knižničný projekt, realizovaný v roku 2019. Ocenenie odovzdali na pondelkovom otvorení Týždňa slovenských knižníc (TSK) v Kráľovskej sieni na Zvolenskom zámku.

    

Ide o projekt dostať knihy na miesta, kde nie sú bežne dostupné ako napríklad oddelenia detskej kliniky, onkologické oddelenia nemocnice a podobne.

Uviedol pre TASR predseda Slovenskej asociácie knižníc (SAK) Ondrej Látka.

      Ako na tlačovej konferencii, ktorá predchádzala otvoreniu TSK, uviedli organizátori zo SAK a Spolku slovenských knihovníkov a knižníc (SSKK), čo sa týka výučby, kniha v knižnici ako zdroj informácií má stále "navrch" oproti internetu. "Vo všeobecnosti stále prevláda dopyt po tradičných knihách, ale narastá aj záujem o knihy v elektronickej podobe," povedala TASR predsedníčka SSKK Helena Mlejová.



      Veľkým problémom slovenských knižníc je podľa nej stále nedostatočné financovanie nákupu nových kníh, ale aj kultúrno-vzdelávacích projektov a podujatí, ktoré tieto inštitúcie stále vo väčšej miere organizujú.

      Funkciu ambasádorky TSK tento rok prijala Eva Pavlíková, členka činohry Divadla Andreja Bagara v Nitre, nositeľka ocenenia Krištáľové krídlo.

      TSK sa koná pod záštitou ministerky kultúry SR Ľubice Laššákovej, predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Jána Luntera a primátorky Zvolena Lenky Balkovičovej. Spoluorganizátormi slávnostného otvorenia, ktoré bolo realizované s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja, mesta Zvolen, Fondu na podporu umenia a Slovenskej asociácie knižníc, sú Banskobystrický samosprávny kraj, Krajská knižnica Ľ. Štúra vo Zvolene, Slovenská lesnícka a drevárska knižnica pri Technickej univerzite vo Zvolene, Slovenská národná galéria – Zvolenský zámok, Lesy SR, š.p. a Lesnícke drevárske múzeum vo Zvolene.
​​​​​​​
      Na Slovensku v súčasnosti pôsobí viac ako 3300 registrovaných knižníc, ktorých služby využíva takmer milión používateľov. Vo fondoch knižníc sa nachádza viac ako 43 miliónov zväzkov kníh a ročné výpožičky predstavujú 20,5 milióna dokumentov.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]