Autor textu: Vladimír Bačišin
03.03.2020

Abeceda ekonomiky - pranie špinavých peňazí

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike

Foto: www.pexels.com

Bratislava 03.03.2020 (Skolske.sk)

Pranie špinavých peňazí je legalizácia príjmov pochádzajúcich z trestnej činnosti. Príjmy môžu byť vo forme peňazí, alebo iných hodnôt, teda iného majetku. Je to ich v podstate ich presun z čiernej, alebo tieňovej, šedej ekonomiky do bielej, legálnej ekonomiky. Cieľom je používať tieto peniaze verejne.

Väčšinou sa to robí tak, že hotovosť sa premení na bezhotovostné peniaze, napríklad potupným vkladom na účet firmy.  V čase reálneho socializmu, niektorí obchodníci napríklad s mäsom, alebo inými nedostatkovými tovarmi, získavali väčšie ako reálne ceny. Rozdiel sa snažili legalizovať získaním výhrami v lotériách. Kupovali sú výherné poukážky, ale výherné tikety v športových lotériách.

Pri praní špinavých peňazí sa skrýva skutočný zdroj príjmu, skutočné transakcie sa nahrádzajú formálnymi, ekonomická podstata sa deformuje. V počiatočnej fáze prania špinavých peňazí sa môžu falšovať ekonomické dokumenty.

Často sa tvrdí, že tento pojem sa objavil v Spojených štátoch v 20. rokoch 20. storočia, keď americká mafia začala kupovať a masívne otvárala automatické práčovne, aby legalizovala hotovosť získanú zločineckými prostriedkami. V širokej sieti malých podnikov s nízkymi cenami, predajných automatov a veľkého počtu zákazníkov je veľmi ťažké kontrolovať príjmy, čo vám umožňuje pridať veľké množstvo nelegálne získaných peňazí k skutočným príjmom.

Americký autor Jeffrey Robinson však zdôrazňuje, že to tak nie je. Hovorí, že pojem pranie špinavých peňazí prvýkrát použil britský denník The Guardian v škandále Watergate. Tá odhalila nielen nezákonné odpočúvanie, ale aj nelagálne financovanie volebnej kampane štábom kandidáta na funkciu prezidenta USA Richarda Nixona.
​​​​​​​
V súvislosti s globalizáciou sa na pranie špinavých peňazí – krajiny fungujúce ako „daňové raje“, alebo v bankových systémoch, v ktorých je zabezpečená anonymita a dôvernosť príjemcov.
Na koordináciu medzinárodného úsilia v boji proti praniu špinavých peňazí v roku 1989 na samite G7 v Paríži bola vytvorená Finančná akčná skupina, alebo tiež pracovná skupina, doslovne komando, proti praniu špinavých peňazí (Financial Action Task Force on Money Laundering - FATF).

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]