Autor textu: Ľuboš Lukáč
05.03.2020

Prešov: Nadané deti otvorili výstavu fotografií z natáčania kultovej rozprávky o Perinbabe

Klub spolupracuje s režisérom Jurajom Jakubiskom.

Foto: Peter Ilenčík

Prešov 04.03.2020 (Skolske.sk)

Otvorenie výstavy krásnych fotografií z natáčania filmovej dvojky sa uskutočnilo v predposledný februárový deň, a to v prenajatých priestoroch Klubu nadaných detí na Základnej škole na Šmeralovej ulici v Prešove. Nechýbalo množstvo zvedavých detí, učiteľov, psychológov, stredoškolákov. Na svoje si prišli tiež novinári.

Úvod stretnutia bol venovaný populárnej jednotke rozprávky Perinbaba. Film vznikol v roku 1985 a doteraz je súčasťou vianočného programu televízií. Príbeh Pani Zimy, ktorá zachráni malého Jakubka, je všeobecne známy. Filmové scény si prítomní pripomenuli aj fotografiami z knižky, ktorú im režisér Jakubisko venoval v auguste minulého roku. Prezentácia fotografií a príbehov z pamätí Juraja Jakubiska bola rozdelená na zaujímavé časti: Lavína, Zakázaná vežička, Zubatá, Alžbetka, Svadba richtára, Jakubov útek, Konečne na zemi, Vlci, Vianoce, Studňa, Komedianti, Koláče, Stratená Alžbetka, Väzenie, Bandalíro, Šibenica, Smola a šťastie. Príbeh sa končí svadbou Jakuba a Alžbetky a potrestaním zlej macochy s Dorou.

pic
Foto: Peter Ilenčík

Dej dvojky sa začína v čase keď už žije iba Alžbetka s dospievajúcim synom Lukášom. Lukáš sa vyberie do sveta hľadať lásku i šťastie. Na divákov čaká cesta plná dobrodružstiev, nebeských bytostí, množstvo vynálezov, či neznáme ovocie, ktoré nikto nepozná – čeriny (z ktorého je najlepší lekvár a svete). O tom, že kultová rozprávka ožíva, sa nadané deti presvedčili pri prehliadke fotografií z natáčania filmovej dvojky. Tridsať najkrajších kvalitných snímok zo scény vianočného trhu v Kežmarku si prezreli s pozvanými hosťami. Fotografie budú zdobiť priestory Klubu nadaných detí do konca apríla. Natáčania filmového pokračovania „zimnej“ rozprávky sa zúčastnili deti v rámci projektu celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným a spolupráci s Jurajom Jakubiskom. Nakrúcanie na Kostolnom námestí v Kežmarku sledovali spoločne s režisérom zvučného mena. Niekoľkohodinová účasť pri filmových prácach priniesla žiakom s intelektovým nadaním z Prešova jedinečný zážitok, sledovanie práce profesionálov, hercov, komparzistov a pamiatky v podobe krásnych fotografií. Autorom vystavovaných fotografií je Prešovčan Adam Brižek.

Druhého nakrúcania sa nadané deti zúčastnili na Spiši. Pamiatkou naň bolo ďalších viac ako 180 fotografií. Tie si v KND-čku pozreli prezentačnou formou – premietaním. Autorom týchto záberov je Rajmund Petrík zo Sabinova.

Jedinečným prekvapením bol pozdrav od slovenského režiséra Juraja Jakubiska. Žijúca legenda českého a slovenského filmu pre návštevníkov pripravila aj špeciálny darček: pohľadnicu s kresbou Perinbaby a pozdravom Klubu nadaných detí a návštevníkov výstavy fotografií.

Prezrieť fotografie si môžete počas stretnutí členov Klubu nadaných detí, ktoré prebiehajú každý piatok. Zúčastniť sa ich môžete po dohode s jeho vedúcimi. Okrem prehliadky krásnych fotografií z nakrúcania filmovej rozprávky Perinbaba a Dva svety si každý návštevník odnesie pohľadnicu so spomínanou kresbou a venovaním od Juraja Jakubiska.

pic
Foto: Peter Ilenčík

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]