Autor textu: ZŠ Jána Amosa Komenského v Komárne
04.03.2020

Osmijankova literárna záhrada sa po prvýkrát otvorila 

V ZŠ J. A. Komenského v Komárne.

Foto: ZŠ Jána Amosa Komenského v Komárne

Bratislava 04.03.2020 (Skolske.sk)


   Základná škola J. A. Komenského v Komárne mala tú česť otvoriť na začiatku kalendárneho roka 2020 vo svojich priestoroch Osmijankovu literárnu záhradku. Žiaci mali možnosť  oboznámiť sa  s ôsmimi literárnymi aktivitami a spolu s Osmijankom tak vytvoriť priestor pre zdokonalenie  sa v čitateľskej gramotnosti.  Treba povedať, že rozprávkový projekt Osmijankova literárna záhrada sa realizuje aj vďaka podpore z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia. Naša škola poskytla možnosť navštíviť Osmijankovu literárnu záhradku pre všetky školy a škôlky v okrese Komárno.
    Prvá, ktorá  priblížila žiakom našej školy a zasiala  čitateľské semienka do ich sŕdc, bola pani Mgr. Mirka Biznárová, riaditeľka n. o. Osmijanko. Pod jej záštitou sa uskutočnilo nielen otvorenie úvodnej vernisáže Osmijankovej literárnej záhradky, ale naša hosťka bola účastná aj pri  workshopoch  o Minpinkoch s literárno-hudobno-výtvarnými aktivitami a prvkami tvorivej dramatiky. Tieto činnosti  spestrili a nesmierne obohatili naše vyučovanie.
   

pic
Foto: ZŠ Jána Amosa Komenského v Komárne

V rámci tejto výstavy sa zrodil nápad otvoriť Osmijankovu literárnu záhradku aj pre rodičov .Cieľom tohto stretnutia bolo zlepšiť  spoluprácu medzi rodičmi a deťmi v oblasti čítania s dôrazom na  domáce prostredie.

   Pozvanie prijali pani PhDr. Ľudmila Hrdináková ,PhD.,  vysokoškolská pedagogička, zaoberajúca sa  psychológiou čítania, ďalej bábkoherečka Mgr. art. Sidi Féderová a tiež Mgr. Mirka Biznárová, ktorá  prítomných sprevádzala jednotlivými  pútavými časťami.  

   Po úvodných slovách o potrebe vnímania hovoreného slova a čítaného textu, o jeho dôležitosti pri tvorbe slovnej zásoby dieťaťa a o jedinečnej možnosti myslieť, ktorú žiak dostáva cez slová, sa rodičia oboznámili aj s nosnou témou, a to potrebou čítania v rodinách.

   Hlavnú časť tvorilo čítanie názorných literárnych ukážok z výskumu psychológie čítania v škôlke, škole  a zaujímavá prezentácia . Viedla ju  pani PhDr. Hrdináková, ktorá rodičom  zdôraznila  potrebu čítania a počúvania  textov už v rannom veku dieťaťa , pretože práve v tomto období sa u detí  vyvíja asociačná a posluchová obrazotvornosť, ktorá prináša pozitívne zmeny v mentálnych schopnostiach dieťaťa.

    V závere sa  diskutovalo o aktuálnej téme, prečo sa dnešné deti nevenujú čítaniu a tiež bola prítomným predstavená aj kvalitná detská literatúra. Mladá kreatívna bábkoherečka Sidi  Féderová  odprezentovala rodičom  návody,  ako hravou formou vybudovať vzťah k čítaniu v domácom prostredí. 
​​​​​​​
     Osmijankovu literárnu záhradku sme navštevovali počas vyučovania na hodinách literatúry, a tak   sme  našich žiakov pravidelne obohacovali  o neopakovateľné  čitateľské zážitky.
 Ďakujeme ti, Osmijanko!
 
Pani učiteľky zo ZŠ Jána Amosa Komenského v Komárne.

pic
Foto: ZŠ Jána Amosa Komenského v Komárne

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]