Autor textu:
05.03.2020

PG art – Výstava diel výtvarných pedagógov v Univerzitnej knižnici PU

Pod stručným názvom sa skrýva členitá a rozmanitá výstava.

Foto: Tomáš Telepak

Prešov 05.03.2020 (Skolske.sk)

V priestoroch Univerzitnej knižnice Prešovskej univerzity v Prešove v stredu 19. februára otvorili kolektívnu výstavu výtvarných diel – PG art. Vystavujúcich výtvarníkov (Alena Sedláková, Tatiana Bachurová, Iveta Gal Drzewiecka, Tomáš Telepák, Slavomír Capek) spája najmä spoločné pracovisko na Katedre hudobnej, výtvarnej a telesnej výchovy Pedagogickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove. Hudobný program na vernisáži zabezpečili ďalší členovia katedry – hudobníci: študentka Ema Kovalčíková (spev) pod vedením doc. PaedDr. Zuzany Slávikovej, PhD.
​​​​​​​
Vernisáž otvoril riaditeľ Univerzitnej knižnice PU Ing. Peter Haľko, ktorý vyzdvihol tvorivosť autorov a rozmanitosť ich výtvarného prejavu, ktorým sa vystavujúci na výstave prezentovali (maľba, kresba, grafika, fotografia a priestorové objekty).

Kurátor výstavy Mgr. Jaro Ondo, PhD. v úvode svojho príhovoru predstavil výstavu slovami: „Pod stručným názvom PG art sa skrýva v jeho protiklade členitá a rozmanitá výstava. Pri takomto salónnom type výstav nie je až tak ľahké ulapiť sa niečoho, v čom by sa zhodli všetci a nechali tak vedno zaznieť hlas piatich odlišných výtvarných prístupov.“ Ďalej v skratke charakterizoval osobitný prístup k výtvarným prácam jednotlivých autorov: „V akvareloch Aleny Sedlákovej výrazná kontúra sublimuje so zdanlivo lakonickým dejom a čistým výrazom. Elégia a jednoznačnosť v odhodlanej výpovedi. Tatiane Bachurovej sa darí diváka nechávať v príjemnom bludisku hľadania tajov tvarov, akoby vo voľnom, filozofickom tanci zamyslenej víly. Iveta Gal Drzewiecka rozohrieva dušu nápaditou vlastnou edíciou vtipných ilustrácii aktivujúc oblasť humánneho humoru. Tomáš Telepák dokazuje dlhoročnú fotografickú prax vizuálne zrelými, viac exponovanými zábermi a pantomímou papierových obličajov. Slavomír Capek kontinuuje svoj hlboký vzťah k architektúre transformáciou do podoby objemnejších grafík a kresieb, kde svetlá stopa na tmavom podklade predznamenáva cestu našich osudov a rozhodnutí na konci, či na jej začiatku. Zaujímavým doplnením výstavy sú jeho priestorové práce.“

Oficiálne otvorenie výstavy uzatvorila vedúca Katedry hudobnej, výtvarnej a telesnej výchovy PaedDr. Anna Derevjaníková, PhD. s poďakovaním všetkým kolegom za výbornú prezentáciu katedry a príjemné stretnutie.

Výstavu je možné navštíviť do 20. marca 2020.
 
Text a foto: Tomáš Telepak
 

pic
Foto: Tomáš Telepak

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]