Autor textu: Mária Škultétyová
06.03.2020

Poznáte fešáka na fotografii?

Tipli by ste si, s ktorým známym dejateľom máte tú česť? 

Foto: SNK

Bánovce nad Bebravou 06.03.2020 (Skolske.sk)

Aj tá najváženejšia osobnosť, ktorá sa na nás múdro a odhodlane pozerá z učebnice dejepisu či literatúry, bola kedysi dieťa. Možno nezbedné, možno vážne. Slovenská národná knižnica (SNK) ponúka fotky malých huncútov, veselých i zádumčivých drobcov, mladíkov aj slečien, plných nádejí.
 
Tento chlapček s modrou krvou sa vypracoval na uznávaného právnika. A nielen to. Výborný humorista, satirik meštianskych pomerov, no aj aktivista slovenského národného hnutia zaujal už poetickým debutom Verše, výstižnými prózami Malomestské  rozprávky, Demokrati, prekladmi Jesenina a Puškina. Býval v centre Martina, kde jedna z ulíc je po ňom pomenovaná. (zdroj: SNK)
 
V rokoch 1905 - 1914 pôsobil ako advokát v Bánovciach nad Bebravou. Dnes sú v jeho dome dve triedy gymnázia, ktoré nesie meno tejto osobnosti. Na dome je umiestnená pamätná tabuľa s bustou. Jej autorom je akademický sochár, Bánovčan Miroslav Tomaška.
 
Po týchto údajoch je už každému jasné, že fešák na fotografii je spisovateľ Janko Jesenský.  
 
Pozerám sa na fotku malého Janka s klobúčikom  na stolíku vedľa neho a prichádza mi na myseľ jedna vtipná príhoda. Pamätám si ju ešte z čias, keď som chodila na Dvanásťročnú strednú školu v Bánovciach. Rozprával nám ju náš nezabudnuteľný slovenčinár Emilo Kasala.
 
Stalo sa to v čase, keď už bol Janko Jesenský bánovským advokátom. Keďže sa v jeho Malomestských rozprávkach (1913) našli aj predstavitelia mestskej honorácie,  „vďační“ Bánovčania sa mu za to patrične odmenili.
 
V meste sa konal jarmok. Pán doktor si vykračoval po ulici, keď ho jeden mešťan poprosil, aby mu pod bránou postrážil vzácneho vtáka pod klobúkom. Kúpil ho na jarmoku a potrebuje si na chvíľu odskočiť. Spoza rohu potom pozoroval, čo sa bude diať. Keď už dlhšie nechodil, pán doktor nadvihol klobúk, že vtáka chytí. Čo bolo pod klobúkom, to už  nemusím hovoriť.
A ešte na niečo si spomínam. To už som bola učiteľkou. Učila som v Bánovciach a jedna žiačka mi priniesla fotku Janka Jesenského v kruhu bánovských divadelných ochotníkov. Neskôr som po nej pátrala, ale nepodarilo sa mi dostať sa k nej. Ktovie, možno v niektorých súkromných zbierkach Bánovčanov by sa našla.
 
Poznámka na záver:
 
Bánovčania sú sklamaní z toho, ako dnes Jesenského domček vyzerá. Budova chátra, je v zlom stave. No ukazuje sa, že veci sa konečne pohli dopredu. Podľa vyjadrenia riaditeľky gymnázia Eleny Kacvinskej Trenčiansky samosprávny kraj vyčlenil 50 tisíc eur na vypracovanie projektovej dokumentácie. Projektanti v spolupráci s pamiatkarmi zrealizovali dôkladný výskum budovy pre plánovanie rekonštrukcie. Zostáva už len veriť, že peniaze na obnovu sa nájdu a pamätná budova  stane sa ozdobou mesta.
 
 
 
 

Mária Škultétyová, Gymnázium Bánovce nad Bebravou

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]