Autor textu: Vanda Hlbočanová
16.03.2020

Simpsonovci predpovedali budúcnosť

Čarodejníci a veštci?

Foto: Seriál SIMPSONOVCI

Celosvetový animovaný seriál Simpsonovci snáď nemusím ani predstavovať. Žltá rodinka nás baví už od roku 1989 a aj napriek tomu, že chcela už niekoľkokrát vyhlásiť koniec, stále prichádza s novými časťami. Jej dej sa odohráva v meste Springfield v Oregone. Je historicky najdlhšie vysielaným seriálom. O tom, že patrí medzi najlepšie seriály vôbec, hovorí aj jeho čestné miesto, ktoré zaberá na chodníku slávy v kalifornskom Los Angeles. Jeho autorom je Matt Groening.   

pic
Foto: Simpsonovci na chodníku slávy v Hollywoode

Simpsonovci zabavia všetky vekové kategórie, avšak niektoré časti nás môžu viac desiť, ako rozosmievať. Už niekoľkokrát sa stalo, že dej odohrávajúci sa na obrazovke nepochybne pripomínal realitu. Časovo to však trošku nesedí. Podaktoré diely sú odvysielané s 20 -ročným predstihom.

V roku 2000 sa v seriáli stal americkým prezidentom Donald Trump. Tvorcovia sa rozhodli preňho práve z dôvodu, že Trump sa im zdal ako najabsurdnejšia osoba. Jednoducho, bolo nemožné, že by sa z neho niekedy stal prezident. A čuduj sa svete! O 16 rokov neskôr sa vízia vyplnila. V seriáli sa však po Trumpovi po prvýkrát stala prezidentkou žena, ktorá po ňom zdedila samé dlhy. Uvidíme, či sa niekedy nevyplní aj toto.

pic
Foto: Prezident Trump v seriáli a v skutočnosti

Greta Thunberg je švédska environmentálna aktivistka, ktorá sa preslávila svojím  školským štrajkom voči klimatickým zmenám. Fanúšikom Simpsonovcov určite neunikla obrovská podobnosť s jednou z hlavných postáv Lisou Simpsonovou. Tá taktiež upozorňovala na klimatické zmeny a poukazovala na to, čo bude so Springfieldom o 50 rokov. V tejto časti z roku 2009 je Lisa Gréte najviac podobná a táto udalosť bola odvysielaná s desaťročným predstihom.

pic
Foto: Lisa Simpson a Greta Thunberg

Pri tak úspešnom seriáli niet teda divu, že sa v roku 2007 dočkal aj svojho filmového spracovania. Dej sa točí okolo ekologickej krízy, ktorú zažívame v posledných rokoch. Aj vo filme sa im podarilo ísť o dosť rokov napred. Nedávno predseda vlády Peter Pelegrini vyslovil nie príliš šťastný výrok. Povedal, že v Bratislave sa nežije skutočný život a že „Bratislavčania si žijú v bubline". V spomínanom filmovom stvárnení „Simpsonovci vo filme“ vznikne ekologická katastrofa a Springfield sa stal kontaminovaným. Ocitol sa pod kupolou, alebo inak „v bubline“.

pic
Foto: Springfield pod kupolou 2007 [Bratislava v bubline 2020]

Napokon, najviac sledovaná udalosť posledných dní – Coronavirus. Simpsonovci ho predpovedali už v roku 1993. Sú tam isté rozdiely, ale v konečnom dôsledku má to ten istý výsledok. V seriáli dostal pomenovanie „Osaka Flu“, no príznaky boli podobné. Neprišiel do Spriengfieldu z Číny, ale z Japonska. Dorazil práve vo chvíli, keď si Homer Simpson a ostatní občania Spriengliedu objednali odšťavovač z Osaka. Nakazený zamestnanec pracujúci v sklade, si počas balenia balíčka kýchol do škatule, a tak sa vírus rozniesol a nakazil väčšinu obyvateľov seriálového mesta.

pic
Foto: Osaka Flu [Coronavirus]
pic
Foto: Osaka Flu [Coronavirus]

Simpsonovci ešte predpovedali vznik Facetime, chytrých hodiniek, autocorectu, dokonca aj ebolu a mnoho ďalšieho ...

Vanda Hlbočanová, UCM Trnava - Fakulta masmediálnej komunikácie

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]