Autor textu: Ľubica Mária Bodláková
16.03.2020

Šijeme rúško

Šila som ako iní, veď v lekárni nemali, ani v tej nemocničnej.

Foto: Ľubica Mária Bodláková

Bratislava 16. marca (Skolske.sk)

Mama i ja mám respiračné problémy. Hľadali sme v lekárni aj v zdravotníckych pomôckach rúška. Žiaľ, neuspeli sme. Na FB - veď kde inde by som bola počas voľna-nevoľna, sa začali objavovať návody na ušitie rúška. V lete som bola na kurze šitia u Martinky Bartinky. Viac mi nebolo treba. Vybrala som mamine látky a začala hľadať vhodnú. Našla som dokonca takú, čo môžeme vyvárať. A poďho na to!

pic
Foto: ľubica

Návodov je ozaj veľa. Ľudia si pomáhajú ako vedia. Ako som šila rúško ja? Čítajte ďalej.

Použijeme bavlnenú látku. Pokiaľ možno jednofarebnú - bielu alebo prírodnú. Látku vložíme na asi 3 - 4 minúty do vriacej vody, aby sme ju vyzrážali. Necháme preschnúť a dosušíme prežehlením bez naparovania.

pic
Foto: Ľubica

Vystrihneme si obdĺžnik s rozmermi 34 cm x 17,5 cm a dva ďalšie obdĺžniky 12 cm x 5 cm.

pic
Foto: Ľubica

Šijeme väčší obdĺžnik

Väčší obdĺžnik si prehneme na polovicu podľa osi dlhšej strany tak, aby budúca vonkajšia strana bola vo vnútri. Zašijeme bočné strany na pol centimetra tak, aby vzniklo vrecúško s otvorom na strane dlhej 17,5 cm. Teraz vrecko vyvrátime a dostaneme vnútornú stranu na správnu stranu. Prežehlíme bez naparovania. Pomocou žehlenia si vytvoríme sklady, ktoré majú neskôr zvlniť rúško okolo nosa a úst.

pic
Foto: Ľubica

Šijeme menšie obdĺžniky

Menší obdĺžnik priložíme na jednej strane veľkého obdĺžnika tak, aby sme prikryli zažehlené sklady v šírke 0,5 cm a zároveň nám zostal otvor na neskoršie vloženie gumičky alebo šnúrky. Dobre zažehlíme a prešpendlíme. Endlovacím stehom zošijeme. Rovnako použijeme aj druhý menší obdĺžnik a urobíme otvor pre gumičku aj na druhej strane rúška.

pic
Foto: Ľubica
pic
Foto: Ľubica
pic
Foto: Ľubica

Odstrihneme si gumičku dlhú 22 cm. Pomocou spínacieho špendlíka prevlečieme otvormi po bokoch rúška. Gumičku potom zošijeme na dĺžke asi 1 cm. Rovnako urobíme na oboch stranách.

pic
Foto: Ľubica

Na záver

Po použití môžeme vyprať v horúcej vode, alebo v mydlovej vode z mydlových vločiek. Presušíme. Dosušíme žehlením bez pary. Ak hneď nepotrebujeme, vložíme do igelitového vrecka a uzavrieme.
Miesto gumičky môžeme použiť aj šnúrku. Možno je to vhodnejšie, ak chceme rúško po použití prevariť vo vode. Gumička by takúto teplotu nevydržala.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]