Autor textu: Vanda Hlbočanová
18.03.2020

Zem si vypýtala odpočinok

Všetci vieme, čo sa v posledných dňoch deje a tento stav pozorujeme, dúfam, z domu.

Foto: Planéta Zem

Zem je jediná vec, ktorú máme spoločnú.

 Situácia je kritická, treba sa modliť a dodržiavať, čo je prikázané. Keď naši starí rodičia prežili vojnu, my prežijeme sedenie. Buďme zodpovední.

​​​​​​​Táto minca má však dve strany. Lietadlá zmizli z oblohy a znovu sa tam objavili vtáčiky. Ľudia si začali viac umývať ruky, dodržiavať hygienu, zdravšie sa stravovať... Dôležité je to, že sme sa zastavili. V dnešnej dobe sme veľmi uponáhľaní, stále sa za niečím ženieme. Zabúdame na rodinu, priateľov a známych, nemáme čas sa venovať veciam, ktoré nás bavia. Teraz však máme šancu odložiť všetok stres z práce a užívať chvíle strávené doma s rodinou. Treba si uvedomiť, že to najcennejšie v živote je zdravie.

pic

Tak isto, ako potrebujeme odpočinok my ľudia, odpočinúť si potrebuje aj naša planéta Zem. Nevážili sme si ju, zaťažovali sme ju odpadom a znečisťovaním ovzdušia. Presne, ako spieva slovenská punk-rocková kapela: „...príroda je zrazu krutá, nepozná už zľutovanie a vracia zlé zaobchádzanie.“ Zaslúžili sme si to.

pic
Foto: Vyľudnené hlavné mesto

Čo robiť? Čítajte knihy, pozerajte seriály, jednoducho si doprajte odpočinok. Choďte sa prejsť do prírody, najlepšie však sami, so svojimi myšlienkami. Budete doslova „počuť to ticho“. Viem, že teraz žijeme na hrane a čakáme, čo sa bude diať. Nečakajme však v utrpení. Snažme sa z toho vyťažiť čo najviac.

Zem sa vyprázdnila a Zemi sa uľavilo. 

Dlhé chvíle si môžete skrátiť aj ušitím rúška. Pomôžete tým sebe i celému svetu. Je to veľmi jednoduché a pokiaľ máte šijací stroj, nezaberie vám to viacej ako pätnásť minút. Ak ho však nemáte, nezúfajte. Momentálne máte času na rozdávanie, a tak môžete šitiu venovať aj hodinku. Na internete je množstvo skvelých návodov a postupov, stačí si len vybrať ten najvhodnejší pre vás.

Vanda Hlbočanová, Fakulta masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]