Autor textu: Dominika Rácová
18.03.2020

Spomaľme, milujme a bojujme spolu za lepšie zajtrajšky

Celý rok čakáme ne to, aby sme aspoň v jeden pracovný pondelok nemuseli ísť do práce.  

Foto: Dávid Richtárik

Čakáme aj to, že nám na prednáške nenapíšu absenciu za našu prehnanú lenivosť. A keď to všetko máme, cítime, že niečo nie je v poriadku. 

V čase, kedy som sa rozhodovala o tom, aký obsah bude mať tento článok, myslela som na to, čo všetko negatívne behá obyvateľom našej krajiny v hlavách. Verte mi, aj ja by som si rada prečítala článok o tom, ako Korona vírus ustál, že nám nepribúda nikto, kto by sa ním nakazil a že môžeme opäť výjsť do ulíc, žiť život tak,  ako predtým. Nechcem sa týmito riadkami prikláňať na stranu negatívneho myslenia, strašenia a kázania o tom, aké opatrenia máme robiť. Tým nás denne zasypávajú médiá a je toho viac ako dosť.  

Chcem poukázať na to, že táto situácia prináša mnohé pozitíva, na ktoré sa mnohí nechceme pozerať, lebo naša myseľ je preplnená obavami a strachom o seba, o našich blízkych, známych. Možno si viacerí povedia, že je takmer nemožné, aby nám taká pliaga dokázala pomôcť. Dnes som čítala jednu krásnu myšlienku. 

A zrazu nám nikomu nechýba nové oblečenie, značkové kabelky, nezmyselné prejedanie sa, drahé dary a prehnané kozmetické procedúry. Tvár máme zahalanú rúškom, dušu plnú obáv a srdce plné lásky k blizkym.

V čom môžeme vlastne vidieť pozitíva? Postrehla som aj vtipné vety o tom, aká je manželka (po niekoľkodňovej spoločnej komunikácii) super osoba. Ako vlastne vieme, čo dávajú televízie ráno a čo zasa na obed. Áno, aj toto sem môžeme zaradiť. Pamätáte si ale, kedy naposledy ste vytiahli s rodinou spoločenskú hru, uvarili čaj a dlhé hodiny tomu dokázali venovať? Ako ste s otcom skladali puzzle po nociach? Kedy naposledy ste si otvorili na balkóne strany svojej obľúbenej knihy, pri šálke kávy? Priznám sa, na jednej strane som za ten vírus rada. Takú pohodu s rodinou počas roka asi ťažko prežijem. Každý z nás sa neustále niekam naháňa, snažíma sa rásť kariérne, v štúdiu.

Už keď som načrtla to štúdium, všimli ste si, ako sa študenti dokázali spojiť? Mám pocit, že aj vzťahy medzi profesormi a “nami” (sama medzi študentov patrím) sú omnoho lepšie, ako počas riadneho vyučovania. Vieme zrazu pracovať ako tím. Dokážeme sa vžiť do času, kedy na šúdium neboli dostupné knihy a študenti museli urobiť všetko pre to, aby sa k informáciám dopracovali. Vyučovanie online má pozitívne ohlasy, dokonca mám pocit, že sa nájdu aj takí, ktorí by bojovali za takýto priebeh výučby. To, čo sme si mysleli doteraz, že nedokážeme zvládnuť, nám teraz príde ako niečo triviálne jednoduché.

Ak Vám homeoffice a učenie sa bude pripadať večné, trávte čas mimo bytu. Zvoľte prírodu, les, priestranstvo, na ktorom nie je veľa ľudí. Tiež sa snažím vyhýbať veľkému počtu ľudí. A práve tieto prechádzky nám vo veľkom dokážu pomôcť. Pri tej dnešnej som si spomenula na svoj kvások menom Aurel. Nie že by som bola hladná ale pre to, lebo som našla úžasné miesto, plné medvedieho cesnaku. A kombinácia domáceho chlebíka s maslom k nemu, je priam neodolateľná. Možno naozaj robíme teraz veci, na ktoré nie sme zvyknutí. Musíme sa naučiť byť sami so sebou, tráviť viacej času s rodinou. A verte, tieto momenty nám vziať nikto nemôže, sú jedinečné a v žiadnom obchode ich nekúpite.

Cestou z prechádzky mi ešte napadol jeden pozitívny fakt. Dopočula som sa, vraj tento vírus priaznivo pomáha nášmu ovzdušiu. Žiaľ, na toto odborním veru nie som. Rozhodla som sa osloviť Jakuba Mornára, ktorý pracuje pre stránku Severe Weather Slovakia, zaoberajúcou sa počasím a inými prírodnými javmi.

“Jakub, ako to vlastne je? Čo je pravda na tom, že Korona vírus pomáha nášmu ovzdušiu?”

“Koronavírus naozaj zlepšil ovzdušie. A to nie iba v Číne, ale aj v Taliansku a postupne sa začína zlepšovať aj v celej Európe. Môžu za to veľmi prísne opatrenia štátov, ktoré prinútili ľudí zostať doma v karanténe. Výrobcovia museli taktiež zastaviť výrobu v snahe nešíriť vírus. Na snímkach, z americkej vesmírnej agentúry NASA, môžeme vidieť výrazný pokles oxidu dusičitého. Oxid dusičitý je vysoko škodlivý jedovatý plyn, ktorý vzniká v spalovacích motoroch oxidáciou plynného dusíku pri vysokých teplotách. Zníženie hladín oxidu dusičitého bolo pozorovateľné najskôr v metse Wu-Chan, ktoré bolo epicentrom nákazy. Postupne ako sa Čína dostávala do karantény, boli tieto poklesy evidentné v celom štáte. Epicentrum koronavírusu sa dnes nachádza v Európe. Tu zasa možno badať vyrázny pokles emisií a to najmä v oblasti severného Talianska. Európske štáty postupne uzatvárajú hranice a lietadlá ostávajú na zemi. Aktuálne sa letecká premávka zredukovala o viac ako polovicu, čo výrazne pomôže znížiť emisie. Bohužiaľ, táto situácia je len dočastná, pretože po skončení pandémie sa všetko postupne vráti do normálu a emisie pôjdu opäť nahor. “

Buďme zodpovední sami voči sebe, zodpovední voči ostatným. Dovoľme, nech sa z nás stanú pokornejší a vďačnejší ľudia. Vyslovme obdiv a poďakovanie tým, ktorí denne nasadzujú svoje zdravie tomu, aby nám ostatným naozaj nič nechýbalo. Usmejme sa jeden na druhého, komunikujme spolu. Podarujme si potraviny medzi susedmi, pomôžme starším. Hlavne buďme spoločenstvo, ktoré dokáže poraziť vírus a zobudiť sa do lepších zajtrajškov. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]