Autor textu: Dominika Rácová
20.03.2020

Nešťastnými náhodami k vzdelávaniu 

Sám sa popálil e a teraz sa rozhodol pomôcť. 

Foto: ZŠ Bernolákovo

Bratislava 20. marca (Skolske.sk)

Reč je o Tomášovi Ralbovskom (30). Formou prednášok pre základné školy sa snaží dosiahnuť to, aby boli žiaci viac opatrnejší. 

“Viete prečo tu teraz stojím?” Touto otázkou začína Tomáš svoje prednášky. Jednu takú, sa mi podarilo absolvovať spolu s ním. Sama som si pripadala niekedy tak, že naozaj neviem nič o tom, ako sa mám správať ak sa mi niečo prihodí, v súvilosti s počasím. “Prežil som niečo, čo vo mne upevnilo rozhodnutie aby som robil tieto prednášky.”  Pred istým časom mal Tomáš šťastie v nešťastí, kedy ho skoro zasiahol blesk a už nemusel tieto poznatky posúvať. Ale vezmime to pekne od začiatku. Ako sa k tomu vlastne dostal? Prečo založil stránku? A prečo sa rozhodol žiakov vzdelávať? 

Z Tomášovho rozprávania viem, že sa svoju (v tejto dobe už) vášeň rozhodol zdieľať v čase, kedy počas zlého počasie pociťoval obavu o svojich blízkych. Konkrétne v roku 2012, kedy sa jeho kamaráti, v nečase rozhodli absolvovať festival. “Bolo to z mojej strany len amatérske sledovanie radarov a rôznych modelov počasia. Vedel som však, že v oblasti kde sa festival konal, hrozilo zlé počasie spojené so silnou búrkou. Pochopiteľne, pocit strachu o nich bol silnejší než samotná búrka.” Preto sa rozhodol založiť na sociálnej sieti facebook a instagram stránku s názvom SEVERE WEATHER SLOVAKIA, ktorá už niekoľko mesiacov hrdo spadá do zoznamu občiankych združení. Hlavná myšlienka stránky je aj napriek ôsmemu roku fungovania stále rovnaká. Varovať ľudí v pravý čas, chrániť tak ich zdravie, domáce zvieratá a majetok. 

Mala som možnosť prejsť stránkou a priznám sa, naozaj tam nájdete všetko dôležité.  Cez predpoveď počasia na každý deň, po spoluprácu s fanúšikmi až po krásne fotografie. Aby som si však potvrdila, či je všetko tak, ako sa na prvý pohľad zdá, rozhodla som sa porozprávať s Lukášom, s jedným zo spoluautorov príspevkov na stránke. 

Lukáš, ak by si mal opísať Tomášovu vášeň k tomu čo robí, čo by si povedal? 

"Opísať Tomáša? Je to v prvom rade zakladateľ facebookovej stránky a neskôr občianskeho združenia. Vo svojej podstate je to náš nepísaný šéf. Často nás, ostatných adminov stránky, chváli za odvedenú prácu. Inokedy nás aj karhá. To väčšinou keď je stabilné počasie a vonku je takpovediac nuda. Vtedy sa nám nechce a trávime čas radšej vonku na čerstvom vzduchu. Keď však prídu búrky, je to prvý človek, ktorý nás informuje o tom, aké sprievodné javy prichádzajú spolu s búrkou. Vtedy musíme pracovať ako tím, každý jeden, a informovať o nich na našej stránke. Tomáš je vtedy väčšinou na love spomínaných búrok. Mám niekedy z neho pocit, že by aj nejakú významnú udalosť odložil, ak by sa mu naskytla dobrá fotogenická búrka."

Umením nie je asi ani tak informácie nájsť. Skôr je predsa len dôležité, ako ich podáte sledovateľom. Ako si sa Ty k tomuto dostal? Ako sa Ti podarilo dostať do tímu, ktorý tvorí obsah spolu s Tomášom? 

" Ešte predtým, ako som vedel o tejto stránke, začal som sledovať počasie sám. Spočiatku som si len doma zapisoval teploty vzduchu, búrok som sa ešte bál. Postupne som sa v tom zlepšoval, prvé základy meteorológie sme sa učili už na geografii na základnej škole, potom som si založil účet na sociálnej sieti, kde som objavil stránku Severe Weather Slovakia. Našiel som aj iné, podobné stránky. Aktivita na tejto stránke bola vysoká. Sám som im posielal mnoho hlásení o počasí, tak ako to robia mnohí naši fanúšikovia teraz. Prišiel však moment, kedy ma súčasní kolegovia kontaktovali a začali sme spolupracovať na informovaní ľudí o pohybe búrok, a iných nebezpečných javoch na Slovensku."

Len búrky a vlny dajú moru dušu a život. 

Alexander Von Humboldt

Tomáš, naspäť k Tebe. Všetci isto vedia o tom, aké šťastie si mal pri stožiari v čase, keď do neho udrel blesk. Viem že asi veľa ľudí sa Ťa na to pýta. No nedá mi to nespýtať sa. Koniec - koncov som vo svojej podstate žena a tie bývajú zvedavé. Ako sa na to pozeráš s odstupom času? Aký to je pocit?

"Na úvod chcem zdôrazniť, že mi nešlo o to, aby som upútal na seba pozornosť a išiel tým za slávou. Chcel som, stále aj chcem, žiť skromným životom. Hlavná myšlienka bolo upozorniť na moju stránku, urobiť povedomie o tom co robíme a vzdelávať ľudí, keďže nemajú predstavu o tom, ako sú nebezpečné búrky. To je hlavná myšlienka toho, prečo som založil spomínanú stránku. Pomáhať ľuďom, varovať ich pred búrkami a tým ich ochrániť. O to viac som to pochopil, keď som zažil ten blízky blesk pri stožiari. Aj po tom, čo 200 ľudí zranil blesk v Tatrách. Ľudia riskujú, niekedy až príliš. Najväčší osobný zážitok, sa udial toto leto. Do stožiaru, pri slovenskom parlamente, udrel blesk a ja som bol asi 50 metrov od neho. Zaujímavým faktom je v tomto prípade to, že hlavný blesk udrel priamo do stožiara za mojim chrbtom. Jeho vedľajšie rameno, ktoré sa od blesku odlúčilo, zasiahlo zem. Respektíve zasialo Dunaj priamo predomnou, čo mohlo byť približne 100 m. V šoku som chytili všetky svoje veci a utekal smerom k autu. Táto situácia bola asi najnebezpečnejšia v akej som sa za tie roky, pri lovení búrok, ocitol. Musím však priznať, že do takéhoto nebezpečenstva som sa vystavil sám, nakoľko som zabudol sledovať aktuálnu situáciu. Porušil som tým aj pár zásad lovcov búrok. Som uletený. A aj to riskovanie malo svoje pozadie. Pár minút pred tým zásahom som dával živý prenos na stránku, kde som ľuďom hovoril, aby varovali svojich známych na festivale a v meste. Nešlo mi o fotky, išlo o info priamo z terénu. Fotka už bola len bonus."

pic
Foto: text

Poslednou vecou, ktorá by ma zaujímala je tá, prečo si sa rozhodol prednášať žiakom na základných školách? 

"Prednášky sú zamerané na základy o počasí, ako rozpoznať tvoriacu a blížiacu sa búrku. Ako sa počas nej správať. Rovnako aj aké správanie zvoliť pri silnom daždi a vetre. Zistil som, že rodičia dávajú minimum a niektorí dokonca aj žiadne infromácie svojim deťom. Nechcem aby dopadli rovnako ako ja. Mal som síce šťastie, avšak sú medzi nami aj takí, ktorí ho nemali. Počas návštev niektorých škôl som zistil, že štúdijný plán obsahuje minimálne základy o tom. Pritom je to dosť dôležité, pretože sa so zmenou počasia stretávame denne. Chcem zaradiť naše združenie do školského vzdelávacieho programu, čím by som chcel dosiahnuť informovať pre čo najviac žiakov." 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]