Autor textu: TASR
24.03.2020

TUKE začala tlačiť ochranné pomôcky pre zdravotnícky personál nemocníc

Využívajú na to moderné a vstrekovacie technológie či 3D tlač.

Foto: TASR

Košice 24.03.2020 (Skolske.sk)

Technická univerzita Košice (TUKE) začala tlačiť ochranné pomôcky pre zdravotnícky personál nemocníc. Ako informuje na svojej webovej stránke, zriadila inovačné centrum pre návrh a výrobu trvalých respirátorov a iných ochranných pomôcok pre boj s novým koronavírusom. Využívajú na to moderné a vstrekovacie technológie či 3D tlač.

      TUKE dočasne pozastavila výskum v niektorých svojich špecializovaných laboratóriách, výskumné sily sa aktuálne sústredia na vývoj zariadení a materiálov, ktoré by mohli pomôcť v súvislosti s ochorením COVID-19. „Na TUKE bolo zriadené inovačné centrum pre návrh a výrobu trvalých respirátorov a iných ochranných pomôcok pre boj s novým koronavírusom. Zapojením moderných technológií, 3D tlače, a vstrekovacích technológií naši výskumní pracovníci chcú aspoň takouto malou troškou prispieť a podporiť prácu zdravotníkov, občanov a zabezpečiť ich ochranou záchranu životov pacientov,“ povedal dekan Strojníckej fakulty TUKE Jozef Živčák.

      Projekt na výskum, výrobu a aplikáciu trvalých respirátorov určených na ochranu proti novému koronavírusu pripravili pracovníci Strojníckej fakulty TUKE v spolupráci so spoločnosťou Biomedical Engineering a súčinnosťou firmy Q-Medical. Spojením týchto subjektov došlo podľa univerzity k urýchlenej realizácii projektu a následnej distribúcii hotových produktov.

      Univerzita sa cez uvedenú fakultu zapojila aj do výzvy s názvom Pomôž nemocnici, momentálne tlačia ochranné prostriedky. Súčasťou centra je aj vlastný návrh a výroba ochranných štítov hlavne pre lekárov.
​​​​​​​
      Strojnícka fakulta prostredníctvom katedry biomedicínskeho inžinierstva a merania tiež zaškolila pracovníkov Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH) pre prácu s termovíziou. „Fakulta poskytla tomuto ústavu nakalibrovanú termovíznu kameru pre monitorovanie a selekciu pacientov priamo pri vstupe,“ dodáva TUKE na svojom webe.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]