Autor textu: Vladimír Bačišin
24.03.2020

Abeceda ekonomiky - ASEAN

TASR prináša sseriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: www.pixabay.com

Bratislava 24.03.2020 (Skolske.sk)

Združenie národov juhovýchodnej Ázie ( ASEAN - Association of Southeast Asian Nations) je geopolitické združenie 10 krajín juhovýchodnej Ázie. Funguje ako medzivládna organizácia na zlepšovanie hospodárskej, politickej a kultúrnej spolupráce. Bola založená  8. augusta 1967 Bangkockou deklaráciou  štátov Indonézia, Filipíny, Malajzia, Singapur a Thajsko- Neskôr sa medzi členov zaradili štáty ako Brunej, Mjanmarsko, Kambodža, Laos a Vietnam.  Predchodcom ASEAN bola organizácia ASA (Association of Southeast Asia), ktorá vznikla v roku 1961 a združovala štáty Filipíny, Malajzia a Thajsko. Charta ASEAN, ktorá je ústavou ASEAN bola prijatá v novembri 2007 na 13. summite.

Najvyšším orgánom združenia ASEAN je samit vodcov (hláv štátov a vlád) členských štátov, ktorý sa koná dvakrát ročne. Summit zvyčajne trvá 3 dni a je sprevádzaný stretnutiami s partnermi organizácie v regióne. Riadiacim a koordinačným orgánom je stretnutie ministrov zahraničných vecí, ktoré sa koná niekoľkokrát do roka (CMFA) a ktoré pochádza z obdobia, keď sa summity konali každé tri roky a CMFA sa konala o rok skôr, čo sa pripravovalo na budúce zasadnutie. Každoročne sa konajú aj stretnutia ministrov financií a periodicky ministrov hospodárstva a poľnohospodárstva, ich najdôležitejšie rozhodnutia však musia schváliť ministri zahraničných vecí. Každodenné riadenie vykonáva stály výbor zložený z ministra zahraničných vecí predsedajúcej krajiny a veľvyslancov ostatných členských krajín.
​​​​​​​
Jednou z najdôležitejších úloh ASEAN do roku 2020 je boj proti hladu medzi obyvateľstvom vo väčšine zúčastnených krajín. V niektorých krajinách sa popri vývoji mnohých programov hospodárskeho a sociálneho rozvoja hľadajú aj „bezpapierové“ riešenia problému. Takže Singapurská spoločnosť QI Ingredients sa aktívne vyvíja v hľadaní lacnejšieho analógu rybích bielkovín, aby poskytla lacným susedom potravinové suroviny. Aktívna hospodárska spolupráca s inými svetovými hospodárskymi zväzmi umožňuje ASEAN-u získať veľké množstvo humanitárnej pomoci pre rozvojové krajiny z USA, Austrálie, Kanady, Nemecka a Francúzska.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]