Autor textu: Matúš Líškay
26.03.2020

Ako sa nezblázniť z karantény

Byť doma niekoľko týždňov môže byť aj fajn, stačí len trochu kreativity

Foto: 123rf.com

Bratislava 25.03.2020 (Skolske.sk) 

Celý svet vrátane Slovenska momentálne čelí veľkej skúške, a síce ochoreniu Covid-19 známeho aj ako koronavírus. Tento vírus zasiahol, okrem iného, asi všetky časti ľudského života a výrazne ovplyvnil náš každodenný režim. U nás, našťastie, nie je situácia až taká zlá, ako v iných okolitých krajinách. Aby sa v čo najväčšej miere predišlo šíreniu nákazy, museli štátne orgány, školy či zamestnávatelia prijať rôzne mimoriadne opatrenia. Výsledkom sú napríklad zatvorené kaviarne, bary, reštaurácie, fitnescentrá a iné prevádzky. Školáci od najmenších až po študentov vysokých škôl majú vyučovanie nahradené samoštúdiom alebo rôznymi alternatívnymi formami. Doma zostalo aj veľmi veľa rodičov, keďže výrobu zastavili aj niektoré fabriky. Celé Slovensko sa tak v pomerne krátkom čase presunulo "z ulíc na gauč“. Ako sa vysporiadať s touto veľkou zmenou „bez ujmy“ ?  

Rodina na prvom mieste​​​​​​​
Vo väčšine prípadov platí, že čím sú deti staršie, tým menej času trávia doma so svojou rodinou. Netreba im to dávať za zlé, veď každý máme svoje záujmy, koníčky, kamarátov či iné aktivity. Aktuálna situácia si ale vyžaduje čo najmenej chodiť na verejnosť a stretávať sa s ľuďmi. Teraz je dobrý čas na to prísť za našimi rodičmi či súrodencami sa len tak porozprávať, zahrať si nejakú spoločenskú hru alebo akokoľvek inak s nimi tráviť čas. Doma by sa určite potešili, obzvlášť keď stredoškoláci a vysokoškoláci sú väčšinu roka preč na internátoch a domov chodia v tom lepšom prípade len na víkend. Okrem toho, že „zabijete nudu“, upevníte svoje vzájomné vzťahy s rodinou.

Kto číta, ten myslí
Ako som v úvode spomenul, vyučovanie na školách je pozastavené a študenti majú zatiaľ samoštúdium. Pri samoštúdiu si my sami musíme nájsť spôsob učenia, ktorý nám najviac vyhovuje a je efektívny. Môže to byť kľúčové počas nasledujúcich rokov na škole či už strednej, alebo vysokej. Samoštúdium ale nemusí znamenať iba robenie zadaní a učenie sa z povinnej literatúry. Svojím spôsobom čítanie akejkoľvek knihy je samoštúdium, pretože každá kniha v sebe skrýva niečo prospešné pre náš život. Prečo teda nevyužiť karanténu na to vytiahnuť spod postele tú knihu, čo ste dostali na Vianoce a prečítať ju ? Možno to je tá kniha, ktorá vás „nakopne“ do ďalších týždňov. A keď nie, aspoň sa popri čítaní trochu uvoľníte a prídete na iné myšlienky.​​​​​​​

Ak von, tak zodpovedne
Možno to nevyznie najlepšie, ale nemôžeme očakávať že všetci budú tráviť čas len doma a pohnú sa z neho iba ak im už došli potraviny a drogéria. Na druhej strane, krátka prechádzka v prírode na čerstvom vzduchu nie je vôbec na škodu, ak samozrejme nejdete vo veľkých skupinách. Prechádzky v prírode dokonca odporúčajú rôzni odborníci. 

Filmoví a seriáloví maratónci
Asi všetci si cez deň pozrieme nejaký dobrý film alebo seriál. Teraz je však toho času akosi viac a tak si práve nadšenci týchto aktivít môžu v kľude odbehnúť svoje filmové a seriálové „maratóny“. Pre tých, čo sa radi vzdelávajú, sú tu aj rôzne dokumentárne filmy. Spojí sa príjemné s užitočným a popri pozeraní a oddychu sa aj niečo naučia. Dokumentárne a náučné filmy koniec-koncov môžu kľudne pomôcť školákom ozrejmiť a svojím spôsobom aj vysvetliť obsah niektorých tém, ktoré dostali na samoštúdium. S istotou ale môžeme povedať, že po tejto karanténe bude medzi nami o niekoľko filmových a seriálových kritikov viac.

Musíme si pomáhať
V tomto neľahkom období je každá pomoc vítaná. Množstvo miest hľadá dobrovoľníkov pre boj proti šíreniu nákazy. Priložiť ruku k dielu sa dá napríklad aj šitím ochranných rúšok na tvár či obyčajným nákupom pre svojich starších susedov alebo starých rodičov. Práve seniori sú teraz najviac ohrozená skupina obyvateľstva. Ak nemáš doma čo robiť a myslíš si, že by si mohol pomôcť, nie je dôvod ďalej čakať. Stále platí, že čo dáš sa ti dvakrát vráti.​​​​​​​

Samozrejme že počas týchto nepriaznivých týždňov sa dá robiť veľa ďalších aktivít. Priorita by však mala byť, aby sme ich robili zodpovedne a neohrozili seba ani iných. Musíme začať každý od seba. Je iba na nás a našom správaní, či bude táto pandémia trvať niekoľko týždňov, alebo niekoľko mesiacov. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]