Autor textu: Vanda Hlbočanová
26.03.2020

Mandelov efekt: Týka sa aj vás?

Ó má sedemnásť a ... ženy?

Foto: Nelson Mandela

Tento stav je pomenovaný podľa bývalého prezidenta Juhoafrickej republiky Nelsona Mandelu, ktorý sa narodil v roku 1918. Bol to černoch, ktorý sa stal jedným z hlavných bojovníkov proti apartheidu (politika rasovej oddelenosti). Počas svojho života bol viackrát zatknutý a ocitol sa vo väzbe. Ako však zomrel?

Mandelov efekt je stav, kedy si zle spomínate na nejakú udalosť. Človek je tvor omylný, stane sa, že si niečo zmýlite. Čo však v prípade, ak si rovnakú vec s vami zmýli aj polovica sveta? Tento stav je doslova „bažinou“ pre konšpirátorov. Niekto cestoval do minulosti a prepísal ju? Existujú paralelné vesmíry? Alebo možno len „obyčajná náhoda“?

Veľká časť ľudskej populácie bola presvedčená, že Neslon Mandela zomrel vo väzení niekedy okolo roku 1980. Dokonca si vedeli vybaviť spomienku na jeho pohreb a smútok v severnej Afrike. On sa však z väzenia v relatívnom poriadku dostal a zomrel vo svojom dome v roku 2013. Vďaka nemu sa tak zrodil tento novodobý fenomén.

pic
Foto: Nelson Mandela

Kit Kat s pomlčkou, či bez?

Tyčinku Kit Kat všetci dobre poznáme. Alebo počkať...nie je to náhodou Kit-Kat? Jasné, dizajn loga menia firmy často, avšak Kit Kat svoje logo nikdy nezmenil. Správne, je to bez pomlčky.

pic
Foto: Kit Kat

Pikachu! Pika Pika! Pikachu!

Asi najznámejší pokémon je Pikachu. Ako ale vyzerá? Mal koniec chvosta sfarbený na čierno alebo nie? Neviem ako vy, no ja si pamätám, že mal. Ak si však vy myslíte, že ho mal celý žltý, máte pravdu.

pic
Foto: Pikachu

Star Wars

Niečo pre fanúšikov. „Luke, I am your father“ je veta, ktorú povedal Darth Vader Lukovi... alebo aj nie? Presne tak. Darth túto vetu nikdy nepovedal, v skutočnosti povedal „No, I am your father.“ Chybný citát nájdeme však na rôznych fanúšikovských tričkách či hrnčekoch. Mohli sa všetci pomýliť? Alebo nám naozaj niekto prepisuje minulosť?

pic
Foto: Darth Vader

Monopoly

Hrávate doma monopoly? Skúste si spomenúť, či má kreslený bankár na škatuli „okuliare“ cez jedno oko alebo nie. Ak ste názoru, že áno, sklamem vás.

pic
Foto: Bankár z hry MONOPOLY

Má sedemnásť a ...?

Na záver už len spomeniem pesničku od skupiny Elán. Hit 80-tych rokov Slobodná poznáme asi všetci, ale spomíname si na text správne? Drvivá väčšina mi dá za pravdu, že sa tam spieva: „Má sedemnásť a pocit ženy...“. V skutočnosti o jej pocite nič nevieme a v texte sa to vôbec nevyskytuje. Korektne to je: „Má sedemnásť a chôdzu ženy“. Zvláštne, čo?

Na každého pôsobí Mandelov efekt ináč. Existuje veľa prípadov, ja som vymenovala len zopár, v ktorých som sa našla. Vás možno nič z toho nezasiahlo. Ak ste sa ale aj vy v niečom našli, čo myslíte? Je to len náhoda? Nechám to na vás.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]