Autor textu: Sára Trajčíková
12.04.2020

Tipy ako sa počas pandémie doma nenudiť 

Kto povedal, že navštíviť múzeum, preplávať olympijský bazén a zabehnúť maratón nemôžete aj doma?

Ilustračné foto: TASR/AP

Bratislava 12.04.2020 (Skolske.sk)

Múzeá otvárajú online brány
Mnohí z nás sa na výstavy nedostanú, ani keď majú možnosť cestovať. Pláže počas leta často lákajú viac ako galérie a pamiatky. Nielen pre fanúšikov umenia sa spoločnosť Google Arts & Culture a viac ako 500 svetových múzeí sa rozhodli sprístupniť svoje expozície vo forme virtuálnych prehliadok a ukážok množstva svojich zbierok. Takto aspoň cez internet ich môžete za deň navštíviť viac, ako by ste stihli za jeden rok. Od svetoznámeho Louvre, cez Metropolitné múzeum umenia v New Yorku až po Múzeum Fridy Kahlo v Mexiku. Svoje poklady odhaľuje aj Slovenské národné múzeum spolu s ďalšími napríklad v Košiciach a na Spiši.
 
Chlieb náš každodenný
Len čo sa začala pandémia, ľudia akoby znova objavili čaro pečenia vlastného chleba. Na sociálnych sieťach zdieľame tipy na lepší kvások, z obchodov miznú vajcia aj mlieko. Mnohí našli odreagovanie v kuchyni. Pečú známe tváre, pečieme všetci. Prišiel čas oprášiť babičkine recepty. Rodinné obedy sú to, čo si práve teraz môžeme užiť do sýtosti. Kuchára v sebe objavili aj tí, čo doteraz varili len čaj. Varenie zo zásob sa stalo novým trendom. Na internete nájdeme veľa receptov z trvanlivých potravín. Dokonca aj pár tipov ako využiť zvyšnú vodu zo zemiakov alebo cestovín. Možno si uvedomíme, koľko jedla zbytočne vyhadzujeme.
 
Precvičte si telo
Nemusíte chodiť ďaleko. Využite voľné miesto v obývačke. Prineste z garáže ten prachom zapadnutý stacionárny bicykel či bežiaci pás. Zacvičte si jógu, popreťahujte svaly. S rúškom na tvári, si síce ani pneumatiku na bruchu nikto nespojí s vami, ale urobiť niečo pre svoje zdravie sa oplatí vždy. Pokiaľ sa chcete baviť a nemyslieť na to, že cvičíte využite hracie konzoly. V pohodlí domova si za pomoci tohto elektronického zariadenia môžete v suchu zaplávať, zalyžovať alebo zahrať futbal. Upratovanie je ale tiež dosť vyčerpávajúcou a kalóriespaľujúcou aktivitou.
 
Ďalšie možnosti?
Konečne sa vyspite, dočítajte všetky knihy, ktoré máte rozčítané, poskladajte s deťmi puzzle, zúčastnite sa jednej z virálnych výziev, naučte sa skladať Rubikovu kocku, alebo začnite štrikovať, ale najmä užite si tieto voľné dni v zdraví a pohode.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]