Autor textu: TASR
10.04.2020

Rezort školstva: Je potrebné otvoriť diskusiu o presune kompetencií v školstve

Rezort školstva tvrdí, že sa ukazuje, že súčasný systém financovania školských zariadení vykazuje vážne nedostatky.

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling. FOTO TASR - Jaroslav Novák 

   Bratislava 10. apríla (TASR) - Nové vedenie ministerstva školstva okamžite po nastúpení iniciovalo online stretnutie so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), Úniou miest Slovenska a združenia SK8. Zriaďovatelia, kraje a zástupcovia miest a obcí popísali situáciu, pomenovali jednotlivé problémy a ministerstvo ihneď pristúpilo k ich riešeniu. TASR o tom informoval rezort školstva v reakcii na výzvu ZMOS-u, ktoré tvrdí, že regionálne školstvo potrebuje rýchle zmeny a pomoc. Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) tvrdí, že je potrebné otvoriť diskusiu o presune kompetencií v školstve.  

      Gröhling v uplynulých týždňoch ohlásil zmeny termínov, zrušenie Testovania 9 a externých maturít. Rezort spustil portál Učíme na diaľku, na ktorom nájdu školy materiály na online výučbu, ako aj pravidelné odpovede na otázky zamestnancov škôl a školských zariadení. Vyšli tiež usmernenia pre školy v oblasti hodnotenia a ministerstvo hľadá ďalšie riešenia v oblasti financovania. "Verím v korektnú spoluprácu miest, obcí a zriaďovateľov, kde sa zhodneme na konkrétnych návrhoch a riešeniach. Je potrebné riešiť jednotlivé problémy škôl a zariadení pod mestami a obcami, ako aj efektívnosť siete škôl," uviedol Gröhling.

      Rezort školstva tvrdí, že sa ukazuje, že súčasný systém financovania školských zariadení vykazuje vážne nedostatky. Zriaďovatelia nevedia vzniknutú situáciu v školách riešiť, množia sa podnety od nespokojných zamestnancov v otázke platov a aj ZMOS poukazuje na to, že problémy s financovaním originálnych kompetencií sa prehĺbili. "Táto situácia aj verejný tlak ukazujú, že je potrebné otvoriť diskusiu o presunutí originálnych kompetencií, prehodnotiť prerozdeľovanie podielových daní a preniesť financovanie materských škôl a školských zariadení, ktoré aktuálne financujú mestá a obce, pod ministerstvo školstva," dodal Gröhling.

      Predseda ZMOS-u Branislav Tréger žiada ministra školstva o urýchlené rokovanie. Navrhovanými témami sú financie a zmeny viacerých školských zákonov. Podľa neho regionálne školstvo potrebuje rýchle zmeny a pomoc.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]