Autor textu: Vladimír Bačišin
15.04.2020

Abeceda ekonomiky - konkurencieschopnosť krajiny 

Skolske.sk prináša seriál základné informácie o ekonomike.

Foto: www.europeana.com

Bratislava 15.04.2020 (Skolske.sk)

Konkurencieschopnosť krajiny podľa poznatkov amerického ekonóma Michaela Portera závisí od niekoľkých faktorov. Prvým sú zdroje vedeckých poznatkov, ktoré sú sústredené na vysokých školách, štátnych vedecko-výskumných inštitúcií, obchodných, profesijných spolkoch a iných inštitúciách. Napríklad v Južnej Kórei je 100 % gramotnosť  a 200 vysokých škôl.

Druhým faktorom je dostatok finančných zdrojov. Je to množstvo peňazí a ich cena. Cena znamená, že za aké úroky si záujemca dokáže požičať, či je to už samotný štát, podnik, alebo samospráva. Pričom základnou otázkou je to, koľko z daného kapitálu sa môže investovať do priemyslu, či celej ekonomiky.

Tretím faktorom je infraštruktúra. O znamená aké sú v krajine dopravná sieť, cesty, diaľnice, železnica, autobusové spoje, aké sú spoje, pošta, sieť mobilnej komunikácie, pokrytie krajiny internetom. Niekedy sa posudzuje aj systém platieb medzi bankami, bytový fond, kultúrne zariadenia, zdravotníctvo a sociálne zabezpečenie.

K formovaniu konkurenčného prostredia prispievajú inštitúcie trhovej ekonomiky, akými si napríklad burzy, podielové fondy, poisťovacie spoločnosti, colný režim a podobne. Sieť týchto inštitúcií môže byť veľká a odráža rozvinutosť trhu ako celku, ale aj jeho jednotlivé časti.

Dôležitý význam pre vytvorenie konkurencieschopnej krajiny majú štádiá rozvoja konkurencieschopnosti navrhnuté Michaelom Porterom. Konkurencieschopnosť krajiny vo svetovom ekonomickom priestore je mimoriadne dôležitým faktorom, predovšetkým v podmienkach globalizácie svetového hospodárstva, kde význam rôznych foriem vonkajších ekonomických vzťahov a otvorenosť ekonomík pre zahraničné tovary, služby a kapitál pre národné ekonomiky rapídne narastá.
Európska komisia definuje konkurencieschopnosť ako schopnosť podnikov, priemyselných odvetví, regiónov, krajín a nadnárodných regiónov, vystavených medzinárodnej súťaži, generovať relatívne vysoký dôchodok a úroveň zamestnanosti.
​​​​​​​
V dnešnom silne konkurenčnom a globálnom prostredí je schopnosť inovovať považovaná za kľúčový aspekt konkurencieschopnosti  krajín a stáva sa zdrojom konkurenčnej výhody, hlavnou hybnou silou úspechu, motorom ekonomiky.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]