Autor textu: Vladimír Bačišin
16.04.2020

Abeceda ekonomiky - index konkurencieschopnosti

Skolske.sk prináša seriál - základné informácie o ekonomike

Foto: www.pixabay.com

Bratislava 16.04.2020 (Skolske.sk)

Správa o globálnej konkurencieschopnosti je každoročnou správou Svetového ekonomického fóra (World Economic Forum - WEF). WEF je nezisková organizácia založená v Ženeve. Organizuje každoročné zasadnutie vo švajčiarskom Davose, kde sa stretávajú špičkoví podnikatelia, svetoví politici, vybraní intelektuáli a novinári k diskusii o najnaliehavejších problémoch, ktorým svet čelí, vrátane ochrany zdravia a životného prostredia. WEF vydáva množstvo výskumných správ a zapája svojich členov do iniciatív v rôznych sektoroch.

Prvú správu nezisková organzácia zverejnilo v roku 1979. Od roku 2004 Správa obsahuje rebríček krajín usporiadaných na základe indexu konkurencieschopnosti. Ten meria schopnosť krajín poskytovať svojim občanom vysoký blahobyt. To závisí predovšetkým od toho, ako efektívne krajina využíva zdroje, ktoré má. Okrem toho na udržanie životnej úrovne na voľnom trhu je spravidla potrebné neustále zvyšovať produktivitu práce a kvalitu tovaru / služieb.

Ako napísala Nadácia F. A. Hayeka index porovnáva a hodnotí 346 rozličných kritérií, ktoré sú združené v štyroch základných oblastiach – ekonomický rozvoj, efektivita vlády, efektivita podnikov a infraštruktúra. Dve tretiny dát predstavujú „tvrdé“, objektívne údaje, ako napríklad štatistiky o každej krajine, a sú pre potreby indexu získané zo správ medzinárodných organizácií. Subjektívne hodnotenia zvyšných faktorov v indexe boli získané na základe prieskumu u viac než 6200 topmanažérov zo všetkých krajín, pričom zo Slovenska sa prieskumu zúčastnilo takmer sedemdesiat riaditeľov a vedúcich pracovníkov súkromných podnikov.

Medzi najdôležitejšie objektívne faktory, obsiahnuté v indexe, sa radí porovnávanie úrovne hospodárskeho rastu, národného bohatstva, toku investícií, obchodnej a platobnej bilancie, zamestnanosti, úrovne cien, stavu, vývoja a deficitov verejných rozpočtov, produktivity práce, vzdelanosti, úrovne technológií, výskumu, zdravotnej starostlivosti a mnohých ďalších.
​​​​​​​
Top manažéri významných podnikov ďalej v prieskume verejnej mienky hodnotia  úroveň legislatívneho prostredia, vymáhateľnosti práva, štátnych zásahov, korupcie, zahraničných vzťahov, vplyvov globalizácie, hodnotového systému a iných. Všetky údaje pre výpočet indexu sú spracúvané a hodnotené na päťročnej báze, vrátane odhadov budúceho vývoja niektorých z nich.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]