Autor textu: Mária Škultétyová
18.04.2020

Aj o tom, akí sme

Mám pocit, že v živote nerobíme iné, len sa usilujeme nikoho nezraniť a utešiť tých, čo smútia (Schreiner)

Foto: pixabay

Bánovce nad Bebravou 18.04.2020 (Skolske.sk)

S rukou na srdci ale priznajme,  že robíme aj veci, ktoré s takouto pravdou nemajú nič spoločné. Nie všetci sme Matka Tereza. Rozsievame  dobro, ale aj zraňujeme. Je to v nás. Niečo sme si priniesli so sebou  a niečo sme (ne)dostali s výchovou.  

Nikoho nezraniť a utešiť toho, čo smúti. Dve veci, ku ktorým nepotrebujeme  nič. Iba slovo. Stačí sa vyhnúť slovu, čo  ublíži, a povedať slovo, čo poteší. A potom ešte kúsok dobrej vôle. Ale to u človeka človek musí byť  na prvom mieste. Ibaže  nám ľuďom nič ľudské, a teda ani sebectvo nie je cudzie. Najprv som ja, až potom ty.

Žena, ktorá  prežíva  smútok, hovorí, ako smrť blízkeho človeka odhalila charaktery jej príbuzných. Neviem, či je namieste hovoriť o charaktere, keď charakter chýba. Tí, čo ju mali tešiť, akurát tí sa od nej odvrátili. Oči si mohla vyplakať. „Pozerala som  sa do odutých tvárí a hľadala odpoveď. Ani ma veľmi neprekvapila.  Iba som sa presvedčila, že dom a peniaze majú pre niekoho väčšiu cenu než človek. Väčšiu ako pokoj a láska v rodine,“ hovorí žena v čiernom.

Človek je krehký a zraniteľný. Stačí povedať, čo si o ňom myslíme, a  môžeme sa ho  nepríjemne dotknúť.  Ešte je tu jedna možnosť. Povedať to tak, že aj vlk bude sýty, aj baran zostane celý. Tu niekde bude ukryté tajomstvo úspechu. Povedať pravdu,  a neuraziť človeka. Povedať ju jemne. A o to sa naozaj treba usilovať, lebo mnohí  hovoríme, ako nám zobák narástol. Kulantné vyjadrovanie si žiada majstrovský výkon. Ak by sme sa vo vzájomnej komunikácii  o to viac usilovali, potom by sme mali menej zranených.
 

Mária Škultétyová, Gymnázium Bánovce nad Bebravou

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]