Autor textu: Vladimír Bačišin
23.04.2020

Abeceda ekonomiky - monopol

Skolske.sk prináša seriál - základné informácie o ekonomike

Foto:ww.pixabay.com

Bratislava 23.04.2020 (Skolske.sk)

Monopol vo všeobecnosti znamená  výhradné alebo rozhodujúce postavenie jednotlivca, skupiny ľudí, organizácie alebo štátu v nejakej oblasti, napríklad mocenský monopol.

Slovo monopol pochádza z dvoch grécky slov mono, čo je jeden a polo, čo znamená predávať.
Je to organizácia, ktorá vykonáva kontrolu nad cenou a objemom ponúk na trhu. Preto je schopná maximalizovať zisky výberom objemu a ceny ponuky,  alebo výhradného práva , v súvislosti s autorskými právami, patentmi, ochrannými známkami alebo vytvorením umelého monopolu štátom. Zisk z dominantného postavenia na trhu z dlhodobého hľadiska môže prekročiť stratu vyplývajúcu z použitia  stratégie veľmi nízkych cien, alebo iných spôsobov, ako ovládnuť trh.

Kontrola trhu veľkou  monopolnou spoločnosťou sa dá dosiahnuť tým, že na trhu už nie sú spoločnosti s rovnakým kapitálom, spoločnosti, ktoré by mohli vyrábať tovar a / alebo poskytovať služby v rovnakom objeme ako monopolná spoločnosť. Mnoho krajín prijalo zákony na ochranu hospodárskej súťaže a zriadilo protimonopolné organizácie dohľadu nad trhom.

Ináč povedané monopol je v ekonómii stav, kedy je na konkrétne vymedzenom trhu iba jediný dodávateľ, nazývaný tiež monopolista, konkrétneho statku alebo služby. Tento dodávateľ môže byť jednoduchý podnik ale aj napríklad kartel, trust a podobne. 

Monopol  sa zvyčajne chápe ako jedna z foriem nedokonalej konkurencie, keď existuje na strane ponuky jedna firma. Pod pojmom monopol sa niekedy chápe aj všeobecná privilégia, výhradná možnosť rozhodovať.  Monopol je jedna z foriem nedokonalej konkurencie, pri ktorej na strane ponuky existuje len jedna ponúkajúca firma. Ďalšie formy nedokonalej konkurencie potom sú oligopol, alebo duopol ako špeciálny prípad, a monopolistická konkurencia.

Hlavnými teoretikmi nedokonalé konkurencie boli Angličan Eduard Hastings Chamberlin (1899-1967) s prácou The Theory of Monopolistic Competition (1933) a Angličanka Joan Violet Robinson (1903-1983) s prácou Economist of Imperfect Competition (1933). Obaja pritom vytvorili túto teóriu nezávisle na sebe.
​​​​​​​
Vstup iných firiem na daný trh je obmedzený bariérami, ktoré sa stávajú zdrojom monopolné sily: priemerné náklady určitej firmy dosahujú minimá pri väčšom výstupe ako požaduje dopyt. Ak trhový dopyt môže uspokojiť svojou produkciou jedna firma s nižšími priemernými nákladmi, než keby bolo v odvetví viac firiem, jedná sa o prirodzený monopol. Jediná firma kontroluje zdroje potrebné pre výrobu. Tento stav je označovaný ako monopol z vlastníctva jedinečného výrobného faktora.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]