Autor textu: Dominika Zilková
29.04.2020

Celosvetová pandémia a prázdnota v objektíve

Silu aktuálneho problému sa snažia zachytiť fotografovia z rôznych krajín, ktorých snímky obleteli už celý svet.

Foto: bbc.com

Bratislava 29.04.2020 (Skolske.sk)

Ešte pred niekoľkými týždňami Slovensko čelilo veľkej výzve, keď mal národ možnosť vybrať si líderskú stranu a rozhodnúť tak o budúcnosti vlastného štátu. Dnes však prekonáva jednu z najväčších skúšok, a to neustále výber vhodných postupov, ktoré zachránia krajinu pred pandémiou s názvom Covid-19. Táto nečakaná choroba donútila milióny obyvateľov po celej Zemi dodržiavať prísne pravidlá, ktoré zahŕňajú najmä izolovaný spôsob života. I keď celá skutočnosť znie ako zlý sen, opak je pravdou a svet pomaly ale isto začína znižovať svoju aktivitu. Ulice sú bez akéhokoľvek náznaku ruchu, na dverách obchodov visia zaprášené tabule s nápisom: zatvorené. Rúška sa stali neodlúčiteľnou súčasťou života každého občana a osobnému kontaktu sme na dobu neurčitú s bielou vreckovkou zamávali. 

Nastalo obdobie, v ktorom sa však okrem hovoreného slova viac ako kedykoľvek predtým vyžaduje vizuálne rozprávanie. Silu aktuálneho problému sa snažia zachytiť fotografovia z rôznych krajín, ktorých snímky obleteli už celý svet. Vďaka reálnemu zobrazeniu dopadu koronavírusu na každodenné fungovanie človeka si ľudia uvedomujú vážnosť situácie a stávajú sa voči sebe empatickejšími. 

Jednou zo silných fotografií týchto dní je snímok Ashleyho Gilberstona, ktorému sa podarilo odfotiť mladú ženu v New Yorku. Na prvý pohľad by nešlo o nič nezvyčajné, avšak zaujímavým bolo jej nezvyčajné správanie. Zatiaľ čo stála pri múre budovy v centre mesta, neustále niekoľkokrát nazerala na chodník či je priechodný a nenachádza sa na ňom veľa ľudí. Po chvíli sa odhodlala vyjsť a pokračovať vo svojej ceste, avšak už s postarším mužom, ktorého čiastočne podopierala. Je jasné, že fotografia vyjadruje dramatický zvrat v sociálnom kontakte, keď musia byť ľudia obozretní a dištancovať sa od akéhokoľvek blízkeho styku s druhou osobou.

pic
Foto: bbc.com
pic
Foto: bbc.com

Pandémia ovplyvnila veľkú časť ľudských životov, do ktorých patrí nie len práca ale aj množstvo rôznych záľub. Navštevovanie športových stredísk, nakupovanie v obľúbených nákupných strediskách či cestovanie do rôznych kútov sveta. Najväčšie trápenie pociťujú hlavne deti, ktoré museli ubrať zo svojej detskej aktivity a zmieriť sa s tým, že bláznenie so svojimi kamarátmi počas veľkej prestávky je teraz tabu. Záchranou však stále ostáva online svet, vďaka ktorému, aj napriek pandémií, existujú možnosti virtuálneho vzdelávania a cvičenia aj v podobe tanečných tréningov. Príkladom, že aj bežný baletný tréning sa dá praktizovať v pohodlí detskej izby, je fotografia londýnskej umelkyne Suzanne Plunkett, ktorá nebadane odfotila priateľkinu dcéru počas online hodiny baletu.

pic
Foto: bbc.com

Nepríjemné pohľady, výsmech a plno otázok. Aj toto bola realita, ktorá nastala pri začiatkoch nosenia rúšok. V Európe sa na seba dokázali ľudia pozerať pomedzi prsty, aktuálne sú rúška už módnym doplnkom v rôznych kreatívnych variantoch, ktoré si ľudia vyrábajú sami. Slovenskí občania od začiatku nezaháľali a zdieľali na sociálnych sieťach fotografie, ktorými dávali všetkým jasne najavo, že nosiť rúško nie je hanba. Po niekoľkých dňoch sa do nepriamej výzvy pridal čo raz väčší počet ľudí, čo malo na občanov značný dopad. Ako sa hovorí, v jednote je sila a v konečnom dôsledku bola naozaj prospešná.  Rúškovú "problematiku" nasnímal v Benátkach fotograf Joe Habben. V deň, kedy snímka vznikla, bol zrušený karneval v dôsledku vypuknutia koronavírusu. Fotografia metaforicky zobrazuje realitu, ako rýchlo sa zmenil predaj žiadaných a obľúbených  karnevalových masiek na predaj protivírusových masiek, rúšok a respirátorov. 

pic
Foto: bbc.com

Originálnym projektom sa stala aj práca fotografky Chiary Mac Call, ktorej situácia s koronavírusom prerušila tvorbu, na ktorej pracovala. Rozhodla sa preto nevšedným spôsobom využiť svoj talent tak, že poukáže na mimoriadny globálny problém z iného uhla. Počas každodennej prechádzky zachytávala prostredníctvom fotoaparátu okná rôznych domov pričom bola plná očakavaní keďže nevedela, ako ľudia môžu zareagovať. Reakcie však boli obdivuhodné, vznikli fotografie vyžarujúce lásku, jednotu a teplo domova. 

pic
Foto: bbc.com
pic
Foto: bbc.com
pic
Foto: bbc.com

Posolstvom tak ostáva, že napriek nepriazni súčasnej situácie, je potrebné hľadieť na možnosť zastavenia sa a vnímania skutočných hodnôt, za ktoré sme ako ľudia neboli natoľko vďační.
​​​​​​​ 
Zdroj: https://edition.cnn.com          https://www.bbc.com/

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]