Autor textu: Vladimír Bačišin
03.05.2020

Abeceda ekonomiky – druhy nezamestnanosti

Skolske.sk prináša seriál - základné informácie o ekonomike

Foto: www.pixabay.com

Bratislava 03.05.2020 (Skolske.sk)

Existuje niekoľko druhov nezamestnanosti, každá z nich má svoje príčiny. Pozrime sa na ne.
Vynútená nezamestnanosť, alebo nezamestnanosť očakávania, keď zamestnanec môže a chce pracovať za určitú mzdu, ale nemôže si nájsť prácu. Je výsledkom toho, že trh pracovných síl nie je pružný kvôli minimálnej mzde a odborom. Keď je mzda vyššia ako rovnováha medzi ponukou a dopytom na trhu pracovných síl, ponuka prevyšuje dopyt. Zvyšuje sa množstvo záujemcov o prácu stúpa a pravdepodobnosť reálneho zamestnania klesá.

Cyklická nezamestnanosť je vyvolaná opakujúcimi sa poklesmi výroby v krajine, alebo regióne. Je rozdiel medzi úrovňou nezamestnanosti v určitý moment ekonomického cyklu s prirodzenou mierou nezamestnanosti. Tá je v každej krajine iná.

Sezónna nezamestnanosť závisí od kolísania v úrovni ekonomickej aktivity počas roka, ktoré je v určitých odvetviach národného hospodárstva,

Technologická nezamestnanosť je spojená s mechanizáciou a automatizáciou výroby v dôsledku ktorej, je časť pracovnej sily prebytočná, alebo si vyžaduje vyššiu kvalifikáciu.
Dobrovoľná nezamestnanosť je spojená s neochotou ľudí pracovať po znížení mzdy. Zvyšuje sa v čase ekonomického rastu a znižuje v čase ekonomického poklesu. Je rozdielna v prípade rôznych profesií a rôzneho vzdelania a rôznych sociálno-demografických skupín. V ekonomike existuje takzvaná pasca nezamestnanosti. Znamená to, že bez ohľadu na to, či človek pracuje, alebo nepracuje, príjmy človeka nie sú veľké. Znižuje to záujem o prácu.

Štrukturálna nezamestnanosť je podmienená zmenami v skladbe dopytu po pracovnej sile. Vtedy sa vytvára nesúlad medzi kvalifikáciou nezamestnaných a požiadavkami, ktoré kladú podnikatelia. Štrukturálna nezamestnanosť je podmienená veľkými zmenami v ekonomike.
​​​​​​​
Inštitucionálna nezamestnanosť vzniká v prípade keď do trhu pracovných síl zasahuje štát, alebo odbory určením miezd, ktoré sa odlišujú od miezd vytvorených prirodzeným trhom.
Skrytá nezamestnanosť je vtedy keď sú ľudia zamestnaní formálne, ale kvôli poklesu ekonomiky sa ich pracovná sila využíva len čiastočne, ale nie je prepustená.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]