Autor textu: Sára Horeličanová
05.05.2020

4 druhy zvierat, ktoré sú múdrejšie, ako ste si (pravdepodobne) mysleli

Čo ak je vaše domáce zvieratko múdrejšie ako vy?

Foto: Vox

Hovorí sa, že človek je najmúdrejším obyvateľom tejto planéty. Toto tvrdenie je do istej miery určite pravdivé, ale okrem človeka je tu aj mnoho iných živočíchov, ktorých inteligencia by nás bezpodmienečne prekvapila. Ako prvé vám určite napadnú psy, šimpanzy či mačky. Ja som však do tohto zoznamu pridala práve tie, ktoré tak na prvý pohľad nevyzerajú.

1. Chobotnice
Každý už určite počul o tomto jedinečnom morskom živočíchovi, no vedeli ste aj to, že chobotnice sa považujú za najinteligentnejšie zo všetkých bezstavovcov ? Dalo by sa dokonca povedať, že sú inteligentnejšie, než väčšina ostatných druhov planéty. Chobotnice majú osem chápadiel, ktoré vedia veľmi efektívne využívať. Používajú ich na budovanie úkrytov pred dravcami, lovenie potravy, ale aj na rôzne iné, obdivuhodné činnosti. Pokusom sa zistilo, že chobotnice vedia otvoriť uzavretú zaváraninovú fľašu, či takú s detskou poistkou. Zaujímavosťou je aj to, že pomocou nich dokážu rozviazať uzol, či chodiť.  Majú dlhodobú aj krátkodobú pamäť a keďže sú bezstavovce, ich telo je veľmi flexibilné. Dokážu sa prestrčiť aj cez veľmi tenké otvory. Je ťažké chovať ich ako domáce zvieratko, pretože je pre nich jednoduché uniknúť z akéhokoľvek prostredia, najmä z akvária. Nerobí im problém zdolať ani bludisko, ak ich na konci čaká odmena. Všetky chobotnice sú jedovaté a môžu sa stať neviditeľnými. To znamená, že vedia svoju farbu prispôsobiť prostrediu. Ak by tento obranný mechanizmus nezabral, v rukáve majú ešte jedno eso – „dymovú bombu“. Tá sa skladá z hlienu a atramentu. Dráždi nepriateľa a odvádza jeho pozornosť.
Pozrite si video, na ktorom sa chobotnici podarí otvoriť sklenenú nádobu
 
2. Slony
Slony najčastejšie obývajú Afriku a Áziu. Ich výskyt je však z dôvodu pytliactva veľmi ohrozený. Niektorí vedci tvrdia, že im hrozí vyhynutie. Zaujímavosťou o slonoch je, že sú najväčším suchozemským zvieraťom planéty. Najväčší slon meral približne 4 metre. Slony tiež patria medzi veľmi inteligentné zvieratá. Dokážu zacítiť zdroj vody až do vzdialenosti 20 kilometrov, volanie svojho druhu vedia zachytiť na vzdialenosť 8 kilometrov, dokonca rozoznajú mužský hlas od ženského. Správanie slonov je veľmi podobné tomu ľudskému. Vytvárajú si medzi sebou silné putá, chránia zranených, slabých a osirotené mláďatko si do starostlivosti vezme iná samica. Pri smrti niektorého člena stáda dlhšiu dobu zostanú s jeho telom a smútia. Dokážu sa však citovo naviazať aj na človeka. Keď malé sloníča príde na svet, jeho život trvá približne 50 až 70 rokov a po narodení váži až 100 kilogramov. Samice sú v stáde uznávanejšie a ich autorita narastá s rastúcim vekom. Zvláštne je aj to, že samice môžu rodiť až do veku 50 rokov a gravidita trvá dva roky. Najväčšou kuriozitou je, že slony majú veľmi dobrú pamäť. Pravdepodobne majú v hlave kognitívne mapy, na základe ktorých si vedia zapamätať rozmerné plochy za dlhší časový úsek. To, že slony majú strach z myší nie je tak celkom pravda. V skutočnosti sa obávajú ešte menších tvorov- včiel. Vedeli ste, že slony sa váľajú v bahne preto, aby sa ich koža na slnku nespálila? 
Pozrite si video slona, ktorý maľuje štetcom.

 
3. Prasatá
Sviňa domáca je zviera, ktoré je už roky súčasťou našich domácnosti, ale aj zdrojom potravy. Zmení sa táto situácia, keď si ľudia začnú uvedomovať vysokú inteligenciu tohto druhu? Prasatá sú múdrejšie ako domáce maznáčiky, ktoré tak milujeme. Dokážu sa naučiť význam niektorých povelov a slov a ani s dlhším odstupom času na ne nezabudnú. Ošípané sú asi tak inteligentné ako priemerný trojročný človek. Dokážu sa naučiť pohybovať kurzorom na obrazovke pomocou rypáka, hrať hry pre trojročné deti a rozoznať čmáranice, ktoré samy nakreslili od tých, ktoré vidia prvýkrát. Ak o niekom povieme, že sa „potí ako prasa“, je naše tvrdenie v skutočnosti nepravdivé. Ošípané nemajú skoro žiadne potné žľazy a to je aj dôvodom, prečo sa váľajú v blate. Týmto činom svoje telo ochladzujú. O prasatách koluje veľa ďalších mýtov, ako napríklad, že sa pohybujú pomaly. Dospelé jedince v skutočnosti bežia veľmi rýchlo. Pre väčšinu ľudí by bolo veľmi náročné ich dobehnúť. Mláďatá sa po narodení naučia utekať za hlasom svojej matky, ktorá im počas dojčenia spieva a svoje vlastné mená si pamätajú už po dvoch týždňoch svojho života. Okrem krochkania vedia medzi sebou aj komunikovať. Sociálne väzby, ktoré medzi sebou vytvárajú sú veľmi silné, počas spánku sa ukladajú čo najbližšie k sebe a podľa vedcov aj snívajú. Vedeli ste, že genetika ošípaných a človeka je veľmi podobná?
Pozrite si video prasiatka, ktoré našlo cestu k miske so žrádlom.


4. Delfíny
Delfíny sú veľmi obľúbené morské cicavce, ktoré pozná asi každý. Aj napriek tomu málokto vie o ich zaujímavých vlastnostiach a neobyčajnej inteligencii. Ich mozog je v pomere k ich telu príliš veľký a mozgová kôra má dokonca viac závitov ako tá ľudská. Zaujímavým faktom je aj to, že delfíny sú jedny z mála morských zvierat, ktoré prešli zrkadlovým testom. To znamená, že sa pri pohľade na samých seba vedeli rozoznať. Majú niekoľko druhov dorozumievania sa. Pomocou charakteristického piskotu si vytvárajú mená, ktorými sa oslovujú. Mená si dokážu pamätať až 20 rokov. Polovica ich mozgu pracuje neustále, čiže aj počas odpočinku. Jedným okom pozorujú prostredie a prípadné nebezpečenstvo. Delfíny sú veľmi spoločenské a prejavujú súcit. Žijú v skupinách, ktoré sú založené na priateľskej spolupráci. Pomáhajú si pri love, pôrode či chorobe. Dokážu sa ponoriť do hĺbky 1000 metrov, plávať rýchlosťou až 40 km/h a pod hladinou vydržia po dobu cca 15-tich minút. Sú veľmi hravé. Zabávajú sa naťahovaním o riasy alebo sa hrajú na „falošnú bitku“. Ľudia sa medzi sebou odlišujú tvárou, delfínom na to slúži chrbtová plutva. Gravidita  môže u delfínov trvať 9-12 mesiacov, to sa však líši podľa druhu. Pri pôrode mláďa nevychádza von hlavou, ale chvostom. Ak by to bolo naopak, utopilo by sa. Dýchanie delfínov nie je reflexívne ako u človeka, musia si ho samy pripomínať.
Pozrite si video delfína, ktorý sa spoznal v zrkadle.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]