Autor textu: Marta Turóciová
06.05.2020

Ako udržať pozornosť detí počas výučby doma

Sústrediť sa na učenie doma, kde na deti číha veľa inýchpodnetov, nie je ľahké. 

Foto: Marta Turóciová

Zrušenie výučby na všetkých základných, stredných a vysokých školách znamená, že doma
zostalo takmer 800-tisíc detí a mladých ľudí, z ktorých väčšinu (458-tisíc) tvoria žiaci
základných škôl. 1 Výučba pokračuje v obmedzenom režime, žiaci a študenti si plnia zadané
úlohy a sú za to klasifikovaní. Sústrediť sa na učenie doma, kde na deti číha veľa iných
podnetov, nie je ľahké. Existuje viacero spôsobov, ako pomôcť deťom udržať pozornosť a
tiež zlepšiť pamäť. K tým najjednoduchším, ľahko dostupným a pritom veľmi efektívnym
patrí správny pitný režim.

„Dostatok vhodných tekutín, najmä čistej pramenitej alebo minerálnej vody podporuje poznávacie
funkcie detí, ale aj dobrú náladu a pocit šťastia, zatiaľ čo nedostatok vody alebo príjem nevhodných
tekutín, napríklad príliš sladkých nápojov, ich podstatne zhoršuje,“
upozorňuje spolupracovník
Aqualife Inštitútu RNDr. Pavel Suchánek, výskumný pracovník českého Inštitútu Klinickej a
Experimentálnej Medicíny v Prahe (IKEM). Veľmi kvalitným zdrojom tekutín sú balené prírodné
pramenité, dojčenské a minerálne vody, ktoré sa vyznačujú pôvodnou čistotou – do ich
prirodzeného zloženia nie je nijakým spôsobom zasahované, nesmú sa používať chemické úpravy,
nedezinfikujú sa. Ich zloženie zostáva rovnaké od hlbinného prameňa až k spotrebiteľovi.
Už mierna 1 % dehydratácia zhoršuje kognitívne schopnosti detí. Deti všeobecne netrpia pocitom
smädu tak intenzívne ako dospelí, pritom negatívny efekt aj miernej dehydratácie je u nich veľmi
výrazný. Napríklad u školopovinných detí boli v čase výučby preukázané výpadky krátkodobej
pamäte, horšia koncentrácia, znížená schopnosť reaktivity na vyučovací proces.

„Z niekoľkých štúdií vyplynulo, že deti, respektíve ich rodiny pitný režim často podceňujú.
Príjem tekutín sa ukázal ako nedostatočný najmä u detí školského veku, hlavne ráno pri raňajkách,
ale aj neskôr počas dňa. Výsledky štúdií ukázali, že ak ráno neprijmú aspoň 250 ml tekutín
alebo v priebehu dopoludnia (vrátane raňajok) konzumujú menej ako 400 ml tekutín, sú často
dehydrované, čo môže okrem iného viesť k zhoršenej schopnosti sústrediť sa a následne k horším
školským výsledkom,“
vysvetľuje člen Aqualife Inštitútu MUDr. Petr Tláskal, CSc., nutričný ​​lekár
Fakultnej nemocnice Motol v Prahe.

Fyziologickým potrebám detského organizmu by mal zodpovedať aj výber nápojov na
zabezpečenie správneho pitného režimu. Vhodnou súčasťou každodenného pitného režimu sú
predovšetkým prírodné minerálky, ktoré dopĺňajú telu dôležité minerálne látky (napr. horčík,
vápnik, draslík a fluór) a majú preukázateľný fyziologický účinok. Preto ponúkajú ľudskému telu
viac než obyčajná voda – minerálna voda z domáceho kohútika nikdy nepotečie.

pic
Foto: Marta Turóciová

Základné zásady pre rodičov od Věry Boháčovej, DiS., spolupracovníčky českého Aqualife
Inštitútu v oblasti nutričnej terapie a matky dvoch žiakov základnej školy:

1. Stanovte si denný plán, ktorý bude rovnako platiť pre deti, ako aj pre rodičov. Súčasťou plánu by
mala byť výučba a pravidelná strava doplnená vhodným pitným režimom.

2. Nezanedbávajte pestrý a pravidelný jedálniček, pretože práve ten pomáha zamedziť maškrteniu,
ktoré nie je najmä pri obmedzenej a zníženej pohybovej aktivite žiaduce.

3. Majte v zálohe dostatok ovocia a zeleniny, nielen pre prípadné maškrtenie, ale aj na podporu
príjmu tekutín a posilnenie imunity.

4. Dohliadajte na pravidelný pitný režim detí a choďte im príkladom. Majte na stole pripravenú
fľašu s minerálkou a ponúkajte ju aj deťom.

5. Obmedzte na minimum sladkosti a dávajte prednosť nesladeným nápojom, inak hrozia vďaka
nižšej pohybovej aktivite kilá navyše.

„Analýza jedálnych lístkov vrátane nápojov v rámci spomínaných štúdií preukázala, že u detí je
častá vyššia konzumácia cukrov, ktoré prijímajú aj prostredníctvom nápojov – tri štvrtiny všetkých
vypitých tekutín tvorili sladké nápoje. Celková konzumácia cukrov bola vo všetkých vekových
skupinách podstatne vyššia, než je odporúčané,“
varuje MUDr. Tláskal a dodáva: „V rámci
prevencie rozvoja chronických nezápalových ochorení by mali byť vo výžive detí predovšetkým
prirodzene sa vyskytujúce sacharidy bez ich zbytočného navyšovania sladením. Cukry by mali tvoriť
menej ako 10 % celkového energetického príjmu.“

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]