Autor textu: Matúš Líškay
08.05.2020

Dekáda fenoménu zvaného Instagram

Instagram je každým rokom stále obľúbenejšia sociálna sieť hlavne medzi mladými, no napriek tomu si pýta pozornosť všetkých z nás.

Foto: pinterest.com

Bratislava 08.05.2020 (Skolske.sk) 

Sociálne siete sú s ich vplyvom na ľudí bezpochyby fenoménom 21.storočia. V dnešnej spoločnosti si postupne vybudovali svoje pevné miesto, čo platí obzvlášť u mladšej časti populácie. Práve u nich je jedna sociálna sieť mimoriadne populárna – Instagram. Táto platforma bude v októbri oslavovať svoje okrúhle desiate narodeniny. Za tento čas si na svoje konto pripísala množstvo inovácií a štatistík, ktoré ju právom zaradili na vrchné priečky medzi sociálnymi sieťami. Rád by som vám predstavil niekoľko zaujímavostí potvrdzujúcich postavenie tejto platformy.

Vznik a účel

Najvýstižnejšie môžeme Instagram definovať ako sociálnu sieť zameranú na zdieľanie fotiek a videí. Vznikla v roku 2010 z inej sociálnej siete s názvom Burbn, ktorú založila dvojica Michel Krieger a Kevin Systrom. Práve zdieľanie fotiek bolo medzi používateľmi Burbn veľmi obľúbené, a tak Krieger a Systrom premenovali svoju appku na Instagram - kombinácia anglických slov instant camera a telegram. Dôležité je podotknúť, že v roku 2010 bol Instagram dostupný len pre iOS. Aplikácia pre Android vyšla až v roku 2012. Okrem smartfónov sa dá prezerať Instagram aj na počítači či notebooku.

Desať rokov vývoja

Odhliadnuc od upravovania a zdieľania fotiek a videí ponúka Instagram množstvo ďalších funkcií, ktoré sem boli počas poslednej dekády postupne pridávané. Medzi tie základné patrí uverejňovanie príbehov na deň, vyhľadávanie používateľov, písanie si s inými používateľmi cez Direct message, sledovanie iných účtov či lajkovanie a komentovanie príspevkov.
Kľúčové inovácie pre biznis boli zavedenie možnosti kúpiť si reklamu, dať na príspevky produktov link na priame presmerovanie na stránku obchodníka a naposledy už aj možnosť zaplatiť produkt cez samotnú aplikáciu Instagram.

Miliardová platforma

Prvá miliarda v štatistikách Instagramu prišla už o necelé dva roky od jeho založenia. V apríli 2012 prešiel Instagram pod krídla Facebook-u za jednu miliardu dolárov, avšak, obe aplikácie sa vyvíjali nezávisle od seba. Pre zaujímavosť, Instagram mal vtedy „len“ približne 30 miliónov používateľov. Dnes je už hodnota Instagramu podľa spoločnosti Bloomberg viac než 100 miliárd dolárov, pričom má obrovský potenciál rásť ďalej.

Druhá dôležitá miliarda pre túto appku súvisí so spomenutým počtom používateľov. Dva mesiace po založení mal Instagram milión používateľov a prvú stovku prekonal až v roku 2013. Zaujímavé je, že pól miliardy dosiahol v júni 2016 a miliardu presne o dva roky. Práve toto dvojročné obdobie bolo pre Instagram historicky najviac prelomové z hľadiska nárastu aktívnych užívateľov. Počet používateľov Instagramu za jednotlivé roky sú dostupné aj na webe portálu Statista.

Populárna aplikácia mladých

Niektoré sociálne siete už nie sú pre starších ľudí úplná neznáma. Určite poznáte vo vašom okolí niekoho vo vyššom veku, kto používa Facebook. Nájsť takého človeka na Instagrame je ale tak trochu rarita. Podľa jednej štatistiky, ľudia starší ako 55 rokov tvoria len necelých 5 % užívateľskej základne Instagramu. Na druhej strane, viac než polovica všetkých používateľov Instagramu spadá pod dve vekové kategórie – od 18 do 24 rokov a od 25 do 34 rokov. 

Miesto pre biznis

Instagram sa stal veľmi obľúbenou platformou aj na reklamu a biznis. Rôzne spoločnosti platia influencerom (používatelia s veľkým počtom sledujúcich a dosahom, pozn. autor) za to, že pridajú fotku alebo príbeh s ich produktom či spomenú v popise. Jednoducho povedané im platia za propagáciu. Spoločnosti si môžu taktiež zaplatiť aj reklamu na Instagrame. Len z reklamy zarobil Instagram minulý rok neuveriteľných 20 miliárd dolárov.

Táto sociálna sieť mladých má však ešte množstvo ďalších pozoruhodných úspechov a štatistík, ktoré by určite stáli za zamyslenie. Osobne som ale veľmi zvedavý, čo pre nás chystá Instagram v najbližšom desaťročí. Obháji si svoju vedúcu úlohu, alebo to je len chvíľková záležitosť ? Nechajme sa prekvapiť.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]