Autor textu: Mária Baláž- Gyuránová
11.05.2020

Ako koronakríza ukázala slabiny školstva

Opäť sadáte k denným školským zadaniam? Skenovať, tlačiť, posielať, opravovať. To je už druhý mesiac denná rutina učiteľov i rodičov. 

Foto: archív SmartBooks

Bratislava 11.05.2020 (Skolske.sk/OTS)

 Zaťaženie narastá a deň, kedy sa žiaci vrátia do školských lavíc, zatiaľ nie je isté. 


Existuje viacero systémov, cez ktoré môže prebiehať online či offline vyučovanie. Nevenovalo sa im toľko pozornosti, pokým nenastala táto výnimočná situácia. Až teraz prichádzajú učitelia aj rodičia na „slabiny“, ktoré je potrebné vylepšiť. Trávia nad zadaniami zbytočne veľa času, kontrolujú svoje deti, učia sa s nimi, pripravujú materiály. A na druhej strane učiteľom trvá hodiny príprava a oprava úloh aj hodnotenie testov. "Počas tejto náročnejšej situácie sa nám osvedčil SmartBooks. Je skvelý najmä v tom, že deti s ním vedia pracovať už od prvého ročníka," vraví Andrea Karchutňáková, ktorá učí v menšej spojenej škole v Kotešovej. Medzi jej žiakov patria deti na prvom stupni, ale aj tie staršie. "SmartBooks má úlohy pre deti 1. ročníka nahovorené, takže s ním vedia pracovať samostatne a nie je nutná prítomnosť rodiča. Menšie deti navyše prácu s aplikáciou milujú, u starších je to už trošku náročnejšie," dodáva z vlastnej skúsenosti. "Je to však tak so všetkým, prichádza puberta, iné záujmy a udržať pozornosť žiaka je už náročnejšie. Aj preto je skvelé, že autori aplikácie, manželia Belanovci, prišli s tzv. "Sieňou slávy", kde sa deti na základe vyriešených úloh umiestňujú a môžu získať zaujímavé ceny. Vďaka gamifikácii sa u nich zvyšuje záujem o skúšanie úloh, ktoré im zadávame."


Máte viac detí a len jedno IT zariadenie?
Mnoho slovenských domácností sa borí s problémami, ak majú doma viac žiakov a mobilné zariadenie len jedno. Aj toto vie SmartBooks ľahko riešiť. Učivo je starostlivo vybrané a jeho osvojovanie prebieha tak intenzívne, že zvládnutie jedného predmetu v ňom, trvá žiakovi priemerne 30 minút. A tak sa Vaše deti pri svojich denných školských povinnostiach vedia poľahky za počítačom vystriedať. „Synovi Dominikovi, ktorý je aktuálne v matematickej triede gymnázia Veľká okružná veľmi pomohol v príprave na monitory a prijímacie skúšky. Z matematickej časti prijímacích skúšok bol na PRVOM mieste z cca 300 detí. Učil sa s kamarátom, ten skončil DRUHÝ. Nepotrebovali doučovanie, stačil im počítač. Na základe dobrých skúseností sme zapojili do výučby cez SmartBooks aj mladšieho syna, u ktorého badáme tiež výrazné pokroky. Takže vrelo odporúčam,“ nevie si vynachváliť mama Miroslava Boteková a pridáva sa i Marcela Roman, ktorej dcéra vďaka SmartBooks skončila na prijímacích skúškach na bilingválnu Obchodnú akadémiu na krásnom 9. mieste. SmartBooks pomáha aj rodičom, ktorí si nie sú istí v cudzom jazyku či odborných predmetoch. Je naprogramovaný nielen na učenie, ale aj skúšanie vedomostí. A tak matematika, anglické či nemecké slovíčka alebo učivo z fyziky a chémie, už nebude pre nikoho problémom. 


On-line učenie s prezidentkou
I keď vlastne vďaka SmartBooks nie je potrebná pri učení prítomnosť rodiča, zvládnutie témy a domáce úlohy viete poľahky skontrolovať vďaka tomu, že pred tým ako žiak absolvuje potrebné učivo, sú predmety v jeho rozvrhu červené a až po uspokojivom zvládnutí zozelenejú. Učitelia si rovnako vedia ľahko prejsť zadania, ktoré mali žiaci doma vypracovať a dokonca vidia aj priebeh učenia. Čo im robilo problém a ako dlho žiakom trvalo, kým učivo či úlohu uspokojivo zvládli. Celá kontrola všetkých domácich úloh trvá učiteľom i rodičom veľmi krátko. Samozrejmosťou sú aj online hodiny. Len minulý týždeň sa na jednu z nich pridala aj pani prezidentka Zuzana Čaputová. Viedol ju učiteľ roka, Peter Pallo, zo základnej školy v Trstenej.
„Bol to pre mňa zážitok, pretože som naozaj na chvíľku bola súčasťou druháckeho vyučovania. Musím veľmi vydvihnúť prístup pána učiteľa, ktorý bol veľmi pripravený, naozaj s tými deťmi veľmi interaktívne pracoval,“ vyjadrila sa v reportáži pre RTVS pani prezidentka, Zuzana Čaputová


Výnimočná ponuka
Táto neľahká situácia ľudí zomkla a pomáhajú si navzájom, každý, v rámci svojich možností. Aj tvorcovia SmartBooks Belanovci, so svojím tímom, prikladajú ruku k dielu a snažia sa zvládnutie koronakrízy uľahčiť rodinám i školám. Napriek tomu, že na vývoji pracovali so svojim teamom viac než päť rokov, teraz ponúkajú svoj systém ZADARMO PRE 200 ZÁKLADNÝCH ŠKÔL A RODIČOM ZA SYMBOLICKÉ 1 €. Už teraz využíva SmartBooks 11 565 detí, 1098 učiteľov, 2566 rodičov a 220 škôl.

SmartBooks obsahuje:
-    Kompletné učivo pre 1. – 9. ročník.
-    16 predmetov (okrem výchovných predmetov).
-    Obsah je vypracovaný v súlade so Slovenským štátnym vzdelávacím programom.
-    Inteligentný systém, ktorý sám vyhodnotí úroveň znalostí a opakuje so žiakom dovtedy, pokým si vedomosti uspokojivo neosvojí.
-    Automatická spätná väzba pri testoch, domácich úlohách, diktátoch..., pri chybných odpovediach sa žiakovi zobrazí vysvetlenie.
-    Dynamické úlohy – využiteľné najmä v matematike (po každom spustení témy sa generujú v danom rozsahu iné príklady).
-    Stručné poznámky do zošita pre žiaka.
-    Možnosť exportu do pdf súborov, množstvo obrázkov v témach.

Ďalšie skúsenosti rodičov a učiteľov nájdete tu: 


Videonávody tu.


Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]