Autor textu: TASR
15.05.2020

B. Gröhling: Učitelia sa tešia na návrat do škôl, rozhodne sa v pondelok

Aké bude pondelkové rozhodnutie, však minister nechcel predpovedať.

Na archívnej snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling. FOTO TASR – Jakub Kotian

Košice 15. mája (TASR) – Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) počas piatkovej návštevy základných a stredných škôl v piatok v Košiciach pokračoval v diskusiách o potenciálnom otváraní škôl v rámci uvoľňovania opatrení proti šíreniu nového koronavírusu. Potvrdil, že rozhodnutie v tomto smere by malo padnúť v pondelok 18. mája.

Do škôl by sa mali vrátiť najprv deti v materských školách (MŠ) a žiaci prvého stupňa základných škôl spolu s piatakmi. "Musím povedať, že bolo aj nadšenie z tej druhej strany, čiže učitelia sa veľmi tešia, že pôjdu už do škôl, ja to podporujem a verím, že spoločne to zvládneme," uviedol minister pre novinárov.

Aké bude pondelkové rozhodnutie, však minister nechcel predpovedať. "Naozaj až po stretnutí s epidemiológmi budeme vedieť nejaký dátum, od ktorého sa to bude odvíjať," povedal. Zopakoval, že od rozhodnutia je potrebný týždeň až dva na prípravu otvorenia škôl. "Všetky metodické a iné pokyny sa u nás už spracúvajú, ale potrebujeme ich následne potom posunúť zriaďovateľom, aby aj oni na základe tých pokynov mohli zvážiť, či pôjdu do otvorenia škôl a za akých podmienok," dodal Gröhling.
Školy a školské zariadenia sú z dôvodu šírenia nového koronavírusu zatvorené od marca. Počas mimoriadneho prerušenia vyučovania v školách sa vzdelávanie realizuje dištančnou formou.
Košický primátor Jaroslav Polaček ocenil prístup a komunikáciu ministerstva školstva s mestom ako zriaďovateľom. Uviedol, že podľa interného prieskumu magistrátu dve tretiny rodičov sú pripravené na to, aby deti opäť pustili do škôl.

​​​​​​​

Predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka označil za múdre otvárať školy len čiastočne. Ocenil tiež ponechanie vzdelávania na diaľku pri stredoškolákoch, dištančná forma sa podľa neho na stredných školách v kraji úspešne odskúšala.  

Gröhling zavítal na košické základné školy Bernolákova a Hroncova, na Gymnázium Park mládeže a Strednú priemyselnú školu (SPŠ) elektrotechnickú. V programe mal aj stretnutia s rektormi Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) a Technickej univerzity v Košiciach (TUKE).

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]