Autor textu: TASR
01.06.2020

Košice otvorili všetky svoje MŠ a ZŠ, mesto neprijalo všetkých škôlkarov

Mesto je s počtom 260 najväčším zriaďovateľom škôl  a školských zariadení na Slovensku.

Ilustračná snímka, FOTO TASR – Henrich Mišovič

Košice 1. júna (TASR) – Mesto Košice v pondelok otvorilo všetky materské (MŠ) a základné školy (ZŠ) vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Ako na brífingu uviedol primátor Jaroslav Polaček, nastúpili do nich približne dve tretiny detí, niektorým rodičom detí z MŠ nevyhoveli. Mesto chce postupne testovať učiteľov na nový koronavírus.

„Pred dvomi týždňami sme robili prvý prieskum, keď sme mali informácie, že takmer dve tretiny rodičov prejavia záujem o to, aby svoje deti doniesli do MŠ alebo ZŠ. Tento trend sa nám potvrdil,“ povedal s tým, že v prvej fáze nevyhoveli všetkým rodičom detí z MŠ. Išlo najmä o tých, ktorí sú na materskej dovolenke alebo sú nezamestnaní. Podľa vývoja situácie by tak mohli urobiť v ďalšej fáze. „Dnes už vieme ktoré školy ešte majú nejakú kapacitu. Riaditelia budú s radosťou týchto rodičov kontaktovať, ak ich záujem ešte pretrvá, aby svoje deti prihlásili,“ spresnil.

Ako potvrdila vedúca oddelenia školstva košického magistrátu Beáta Lopušniaková, do MŠ a ZŠ v pondelok nastúpilo o niečo menej detí, ako bolo avizované. „Niektorí rodičia akoby s obavami čakajú, čo to všetko prinesie. Myslím si, že tie obavy pominú,“ dodala s tým, že presný počet využitia aktuálnych kapacít bude známy počas najbližších dní.

Mesto chce zároveň v súvislosti s ochorením COVID-19 testovať učiteľov ZŠ. So začiatkom nasledujúceho školského roka plánuje pripraviť testovanie pre všetkých pedagogických a nepedagogických zamestnancov v Košiciach. Podľa primátora to bude závisieť od finančných možností mesta a možností súkromných spoločností. Ako avizoval, obráti sa aj na hlavného hygienika SR. „Pripravujeme list - žiadosť, kde chceme dohodnúť, akým spôsobom by táto vec mala fungovať. Myslíme si, že by to mala byť vec poisťovní, ktoré by mali dostať akési usmernenia, aby učitelia mali možnosť takéto testovanie absolvovať a aby ich znášal štát,“ spresnil.

Mesto Košice je s počtom 260 najväčším zriaďovateľom škôl  a školských zariadení na Slovensku. Medzi nimi je 54 MŠ a 34 ZŠ. Mesto na základe záujmu zvažuje aj otvorenie základných umeleckých škôl. „Pripravujeme sa aj na túto možnosť,“ doplnila Lopušniaková.

Školy a školské zariadenia boli z dôvodu šírenia nového koronavírusu zatvorené od marca. Počas mimoriadneho prerušenia vyučovania v školách sa vzdelávanie realizovalo dištančnou formou. Otvorené môžu byť od pondelka.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]