Autor textu: TASR
11.06.2020

Absolventi DLU budú bez promócie,získajú ale píšťaľky zo srnčieho parohu

V marci do priebehu projektu ale zasiahla koronakríza, ktorá ovplyvnila jeho ďalšie smerovanie, hovorí garantka programu Veronika Jaloviarová.

Na archívnej snímke slávnostná promócia absolventov Detskej lesníckej univerzity vo Zvolene. FOTO TASR - Ján Krošlák

Zvolen 11. júna (TASR) – Ukončenie jubilejného 10. ročníka Detskej lesníckej univerzity (DLU) bude kvôli koronakríze iné ako po minulé roky. Dohromady 44 šiestakov zo základných škôl zo Zvolena, Banskej Bystrice, Badína, Bzovíka, Detvy a Slovenskej Ľupče namiesto slávnostnej promócie dostane k titulu absolventov malú lesnú odmenu – píšťalku zo srnčieho parohu.
      
Slávnostné otvorenie jubilejného ročníka lesníckeho vzdelávania mládeže sa konalo na pôde koordinátora projektu - Národného lesníckeho centra (NLC) - Ústavu lesníckeho poradenstva a vzdelávania vo Zvolene 14. októbra 2019. "Študenti odvtedy raz mesačne absolvovali odbornú prednášku z lesníctva doplnenú o zážitkové aktivity lesnej pedagogiky. V marci do priebehu projektu ale zasiahla koronakríza, ktorá ovplyvnila jeho ďalšie smerovanie. Školy ostali zatvorené a vyučovanie detí prebiehalo doma prostredníctvom internetu," uviedla pre TASR organizačná garantka projektu Veronika Jaloviarová.
      
NLC muselo preto hľadať náhradné riešenie. To sa našlo na webovej stránke lesnej pedagogiky (www.lesnapedagogika.sk), v sekcii LP ONLINE. „Je to len malá náplasť oproti skutočnému vzdelávaniu v prírodnom lesnom prostredí, ale snahou koordinátora je aspoň takouto malou troškou nahradiť to, čo za bežných podmienok je v očiach ľudí vnímané ako samozrejmosť," uviedla pred časom pre TASR Jaloviarová.
      
NLC tak v apríli, máji a júni pripravilo v sekcii LP ONLINE prednášky DLU formou prezentácií, doplnené videami, pdf súbormi skrípt a interaktívnymi úlohami. Okrem toho koordinátor pridával aj ďalšie informácie z oblasti lesa, práce lesníka, prírody a to na facebookovej stránke lesnej pedagogiky (www.facebook.com/lesnapedagogika). Pripravené materiály boli prístupné aj ostatným deťom, rodičom, pedagógom, aby aj oni mohli virtuálne vstúpiť do lesa.
      
Hlavným partnerom projektu sú Vojenské lesy a majetky SR - š.p., ďalšími partnermi sú Lesy SR, š.p., Lesnícka fakulta TUZVO a Zvolen – mesto lesníctva.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]