Autor textu: Vladimír Bačišin
13.06.2020

Abeceda ekonomiky - Michail Tugan Baranovskij

Skolske.sk prináša príbeh významného ekonóma

Foto: www.wikipedia.org

Bratislava 13.06.2020 (Skolske.sk)

Michail Tugan-Baranovskij (1865-1919) bol ruský a ukrajinský ekonóm, sociológ a historik. Bol potomok starého rodu Tatárov, ktorý sa usadili v Poľsko-Litvskom kráľovstve. Považuje sa za najvýznamnejšieho ekonóma v Ruskom impériu v XIX. storočí. Po Veľkej októbrovej socialistickej revolúcii bol ministrom financií Ukrajinskej ľudovej republiky. Bol absolventom Sankt Petersburgskej univerzity. Doktorát obhájil v Charkove. Bol predstaviteľom legálneho marxizmu, ktorý akceptovali ruskí cári, Jeho myšlienky majú dodnes vplyv na súčasnú marxistickú politickú ekonómiu.

V roku 1894 sa objavila jeho práca „Priemyselné krízy v modernom Anglicku, ich príčiny a vplyv na život ľudu.“ Prácu napísal na základe skúmania archívnych materiálov v Britskom múzeu. Po obhajobe pracoval v cárskom ministerstve financií. V tom čase spolupracoval s liberálom Pjotrom Struve. Spolu redigovali časopisy sociálno-demokratického zamerania.

Podľa rakúskeho a amerického ekonóma Josepha Schumpetera bol Tugan-Baranovský najvýznamnejším „polomarxistickým“ kritikom Marxa a najvýznamnejším ruským ekonómom svojej doby, pričom kombinoval vlastnosti ekonomického historika a teoretika. Jeho teoretické štúdie sa stali „kritickou syntézou“ marxizmu, anglickej „klasiky“ a "rakúskej školy.“

Ekonomické krízy považoval za mechanizmus samoregulácie kapitalizmu, ktorý dokazuje jeho schopnosť nepretržitého rozvoja. Veril, že „etický socializmus“ by nahradil kapitalizmus kvôli rozporu medzi uznaním každého človeka ako najvyššieho cieľa, zákonnou demokratizáciou a na druhej strane transformáciou pracujúceho človeka na jednoduchý „ekonomický nástroj“, ktorý je prirodzene súčasťou kapitalistickej spoločnosti.

Sociologický koncept Tugan-Baranovského predstavil v eseji „Teoretické základy marxizmu“. Veril, že spoločnosť pozostáva z jednotlivcov, ktorí majú vôľu, ktorá „koná z určitých dôvodov“ spôsobenú pohnútkami a potrebami. Ekonomika, ktorá slúži ako zdroj ich spokojnosti, spája „do jedného neoddeliteľného celého spoločenského, duchovného prostredia s materiálom“.

Socializmus Tugan-Baranovského bol nekonečne ďaleko od Leninovho socializmu. Bol to etický socializmus, ktorý zdôrazňoval univerzálne hodnoty a kritizoval kapitalizmus za jeho nehumánnosť, za zdroj fetišizmu a odcudzenia.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]