Autor textu: Šimon Giertl
18.06.2020

Eko dedina ReGen - je možné žiť v súlade s prírodou?

 Nazývajú sa Teslou medzi eko dedinami. O čom je projekt ReGen?

vizualizácia eko dediny ReGen

Bratislava 18.06.2020 (Skolske.sk)

O nápadoch na ekologické dediny či mestá počúvame v posledných rokoch čoraz častejšie. ReGen chce byť vysoko technologizovanou odpoveďou na klimatickú krízu. Viete si predstaviť, že žijete v dedinke, ktorá je stopercentne zelená a sebestačná?

Zhromažďovali by ste si vlastné zásoby vody a energie, pestovali vlastné jedlo a spracovali prakticky všetok odpad. Zo zelenej utópie sa čoraz viac podobných projektov začína posúvať k realite. Blízko spustenia by mala byť aj prvá dedinka projektu ReGen, ktorý sám seba nazýva Teslou medzi eko dedinami. Skúšajú to s high tech riešeniami a premysleným urbanistickým konceptom. Za ReGen stojí americký vizionár James Ehrlich a dánske architektonické štúdio Effekt. Ich cieľom je vybudovať dedinky v Holandsku, Nórsku a Nemecku, počnúc prvou usadlosťou blízko holandského Amsterdamu. Umelá inteligencia bude v dedine spravovať obnoviteľnú energiu, produkciu jedla, zásob vody aj spracovanie odpadu. Domácnosti si budú vedieť pestovať plodiny, či filtrovať dažďovú vodu. Veľkú plochu by mali pokrývať úrodné polia, rybníky a plochy na chov domácich zvierat vďaka čomu by sa mali dedinčania zaobísť prakticky bez dovozu potravín.

Autori ReGen dúfajú, že projekt rozšíria aj do ďalších miest Európy a napokon do rozvojových krajín. Do úvahy pripadajú štáty afrického kontinentu alebo Indi, kde rýchlo rastie počet obyvateľov a stovky miliónov ľudí sa posúva do strednej triedy.
 
Prví obyvatelia dedinky pri Amsterdame sa mali nasťahovať už v roku 2017. Projekt však spomalili nariadenia vlády. Keďže boli pozemky využívané ako poľnohospodárske, museli najprv získať oprávnenia od majiteľov pozemkov a pôdu od nich odkúpiť. Softvér by však už mal byť hotový a pripravený slúžiť. Realizácia by preto mohla byť konečne blízko.

pic
ReGen z výšky
pic
ReGen-vizualizácia
pic
mestské skleníky v ReGene

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]