Autor textu: TASR
14.06.2020

STU chce od septembra otvoriť prvú univerzitnú materskú školu, hľadá riaditeľa

Termín na prihlásenie sa do konkurzu je 23. júna.

Ilustračná snímka, FOTO TASR – Jakub Kotian

Bratislava 14. júna (TASR) – Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave plánuje od septembra otvoriť prvú univerzitnú materskú školu na Slovensku s názvom Stubáčik. Ako uviedla pre TASR Jaroslava Maroszová, ktorá stojí za realizáciou vzniku škôlky, určená bude pre deti zamestnancov a doktorandov STU.
      
Nápad založiť materskú školu na pôde univerzity vznikol podľa Maroszovej na základe diskusie mladých kolegov, ktorí mali deti a trápil ich problém s ich umiestnením do materských škôl či už v mieste bydliska, alebo niekde v blízkosti práce. "Pozreli sme sa na situáciu v okolitých krajinách, ako sú Rakúsko alebo Česko, a zistili sme, že to nie je žiadna rarita. Oslovili sme s touto iniciatívou vedenie univerzity, ktorá nám vyšla v ústrety," priblížila Maroszová.
      
Ladislav Štibrányi z STU pre TASR poznamenal, že záujem o umiestnenie detí do materskej školy je väčší, ako je kapacita. Potvrdil, že dostali takmer štyri desiatky prihlášok, pričom z nich vyberú približne polovicu. "Vyberať si budú jednotlivé fakulty a pracoviská univerzity podľa vopred určeného kľúča," uviedla Maroszová. Priestorové kapacity umožňujú iba jednotriednu vekovo zmiešanú škôlku. "Takýto typ škôlok využíva takzvanú Montessori pedagogiku, teda staršie deti sa starajú o mladšie a mladšie sa staršími inšpirujú a posúvajú vpred," dodala Maroszová. Priestory materskej školy sú už zrekonštruované.
      
STU v týchto dňoch hľadá aj riaditeľa prvej univerzitnej materskej školy na Slovensku. Informuje o tom univerzita na sociálnej sieti. Termín na prihlásenie sa do konkurzu je 23. júna. Zo zverejnenej pracovnej ponuky vyplýva, že termín nástupu je stanovený na 15. júla. Jednou z požiadaviek prijatia je minimálne päťročná pedagogická prax.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]